Westlandse wijkmanagers: 'Het hele scala aan vragen komt voorbij'
Misschien heb je ze wel eens in Honselersdijk, Poeldijk of Kwintsheul gezien. Wijkmanagers, een nieuwe proef van de gemeente Westland. Ze zijn een aanspreekpunt bij wie inwoners terecht kunnen met vragen en klachten.
Henk Klop (Kwintsheul) is wijkmanager en ziet zichzelf als schakel tussen de gemeente en de burger. Marcel Kreffer (Poeldijk) maakte de overstap van werkzaamheden aan de riolering naar de functie van wijkmanager. "Het is erg leuk om met mensen om te gaan en hun problemen aan te horen." Wijkmanager Frank van der Meer (Honselersdijk) vond het aantrekkelijk om aan de proef van de gemeente mee te doen. "We luisteren wat de klacht is en zetten die vervolgens door naar de vakteams om verbinding te maken tussen het team en de bewoners."
Wijkmanagers zijn het eerste aanspreekpunt voor buurtbeheer tussen inwoners en de gemeente. Eind 2023 wordt de proef besproken of de wijkmanager in 2024 ook in de andere kernen ingezet kan worden.
Geen vraag te gek
De problemen kunnen overal overgaan. Van tegels die omhoog komen en plekken waar te hard wordt gereden tot, drugsoverlast en mensen die zich 's nachts voorbereiden op een inbraak. Kreffer bevestigt de opsomming van problemen die zijn collega's noemen. "Het gaat alle kanten op en het hele scala aan vragen komt voorbij. Voor ons is geen vraag te gek." Volgens Kreffer komen mensen soms ook emotioneel binnen: "Met een bakkie erbij proberen wij de emotie weg te nemen, zodat we een goed gesprek kunnen hebben en kunnen uitzoeken waar de schoen wringt."
Mag ik een ton?
Inwoonster Janet Lamy is inmiddels met de wijkmanager in Honselersdijk in contact geweest. Zij vroeg hem om een ton. Nee, geen geld, maar een regenton. "Ik ben in contact gebracht met wijkmanager Frank. Ik heb hem uitgelegd wat wij voor de jeugd en wijk willen betekenen. Met de regentonnen kunnen wij nu duurzaam water opvangen."
Tekst gaat verder onder de video.
Ambassadeurs
Een van de redenen dat de gemeente is gestart met de pilot is het feit dat er ruim 50.000 meldingen per jaar bij de gemeente binnenkomen. Wethouder Michiel Ferwerda: "Ik merk dat er behoefte is aan persoonlijk contact bij de afhandeling van meldingen. De wijkmanager is wat dat betreft de ambassadeur van de gemeente. Los van een 'pleister plakken' kunnen zij ook de operatie ingaan om te kijken hoe we inwoners nog beter van dienst kunnen zijn.
Proefproject
Er zijn nu wijkmanagers in Honselersdijk, Poeldijk en Kwintsheul. Bij de bijeenkomsten zijn vaak ook agenten en boa's aanwezig. Zij kunnen sommige vragen van bewoners direct beantwoorden en problemen direct oplossen. Ferwerda hoopt het aantal wijkmanagers uit te kunnen breiden: "Wij zijn heel tevreden hoe de proef tot nu toe verloopt. Ik ga zeker mijn best doen om de proef te verlengen om uiteindelijk in elk dorp wijkmanagers te hebben."