Archief
WOS

WOS

Robots doen het werk in boerderij van Lely

De koeien op de demoboerderij van Lely in Schipluiden hebben het niet slecht. Lely wil het leven van melkveehouders door innovaties gemakkelijker maken. Een van die innovaties is net geïnstalleerd: Lely Sphere.

Clemens Duijnisveld (productmanager van Lely): "Wij willen het leven van de boer makkelijker en aangenamer maken en kijken naar een duurzame toekomst. Dat leeft enorm en wij zijn gedreven om dat te bereiken."

De boerderij in Schipluiden heeft iets nieuws dat de verwerking van de mest van koeien beter regelt: de Lely Sphere. Het is een stalsysteem dat de mest scheidt in drie nieuwe reststromen. Daardoor kun je het land beter bemesten. Het geeft ook een betere opbrengst voor gras voor de koe en het geeft minder schadelijke emissies. Duijnisveld legt uit hoe het stalsysteem werkt. "In een traditioneel bedrijf komen de urine en mest bij elkaar. Dat vormt dan drijfmest. En dat geeft emissies in de vorm van ammoniak dat niet gewenst is. Met Lely Sphere scheiden wij die stoffen van elkaar. De mest blijft liggen op de vloer. Die wordt opgehaald door onze mestrobots. De urine slaan we vervolgens op in een kelder en de lucht (ammoniak) zuigen we weg en zetten we om in vloeistof die dient als vervanger van kunstmest. Die gebruikt de boer zelf. Zo hoeft hij ook minder kunstmest aan te kopen en is zijn uitstoot omgezet om beter te bemesten."

Toekomstperspectief

De eerste resultaten van de Lely Sphere zijn positief volgens Duijnisveld. "Tegelijkertijd zie je dat de stikstofproblematiek groot is in Nederland. Wij denken dat we hiermee een mooie oplossing hebben om het toekomstperspectief van de boeren te blijven behouden", vertelt hij. "Het systeem moet daaraan bijdragen en is inmiddels ook onafhankelijk erkend door de overheid."

Meer aandacht

De boerderij wordt beheerd door Peter Hulsbos, die zelf twintig jaar boer in Denemarken is geweest. "Na een korte pauze hoorden we dat Lely deze boerderij had gekocht en zijn we een mooie uitdaging aangegaan. Door alle innovaties op de boerderij heb ik veel meer tijd voor mijn gezin, en voor de koeien die aandacht nodig hebben. In Denemarken stond ik vrijwel de hele dag in de melkstal en moest ik proberen tussendoor iets met het gezin te doen. Maar hier werkt de robot gewoon door. Daarom kan ik nu ook met een gerust hart bijvoorbeeld helpen bij een bevalling van een koe als die niet natuurlijk verloopt. Het melken gaat gewoon door. Je kunt koeien nu dus de aandacht geven die ze nodig hebben."