Archief
Arend van der Salm

Toekomstvisie voor kerken in Midden-Delfland

Het gaat goed met de kerken in Midden-Delfland. Toch staan de eigenaren van de geloofsgebouwen voor diverse uitdagingen. Dat staat in de nieuwe Kerkenvisie die onlangs is opgesteld.

De Kerkenvisie Midden-Delfland schetst het toekomstbeeld van acht bakens in het landschap die, ondanks de vele uitdagingen, centrale plekken zijn waar inwoners elkaar ontmoeten. De historische gebouwen dragen bij aan de kwaliteit van het landschap en de dorpskernen en bieden, naast religie, ook een plek aan maatschappelijke functies. Wethouder Melanie Oderwald heeft de visie vrijdag in 't Woudt aan de kerkeigenaren overhandigd.

Uitdagingen

Hoewel in Nederland voor veel kerkgebouwen sloop dreigt als gevolg van leegloop, is dit in Midden-Delfland tot nu toe nauwelijks aan de orde. Toch staan ook in Midden-Delfland de kerkbesturen voor uitdagingen. Want hoe houd je de stookkosten in die eeuwenoude, tochtige gebouwen binnen de perken, hoe blijft het vele onderhoud betaalbaar en op welke manier bouw je je maatschappelijke rol verder uit.

Er worden in de kerkenvisie zes kansen genoemd om de kwaliteiten van de kerkgebouwen te versterken en te behouden en verbinding te leggen met het landschap:

  1. De kerk als eindpunt van het kerkenpad;
  2. Het kerkgebouw als gemeenschapshuis voor het dorp;
  3. Het kerkgebouw als natuurlijke plaats voor contemplatie en stilte;
  4. De kerkenroute langs de Gaag als recreatieve route;
  5. 't Woudt als parel;
  6. Uitzicht over het landschap vanaf de kerktorens.

In de Kerkenvisie staan diverse aanbevelingen voor de toekomst, onder andere op het gebied van samenwerking. 'Onderzoek welke samenwerking er mogelijk is op het gebied van onderhoud, exploitatie en gebruik van ruimten', bijvoorbeeld. Of: 'onderzoek welke aanpak rond verduurzaming helpend kan zijn om de gebouwen in stand te houden. Sluit daarbij zoveel als mogelijk aan bij reeds bestaande programma's en initiatieven'.

Hoe deze aanbevelingen precies worden opgepakt, wordt later bekend. De gemeenteraad moet daar nog een keuze over maken.