Archief
Archief WOS

Archief WOS

Historische vereniging wil reactie over speelveld Hofpark afdwingen

De Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul (HVWK) wil nu binnen twee weken van de gemeente Westland een beslissing ontvangen op de zienswijze die op 15 februari door de vereniging is ingediend.

Met die zienswijze reageerde de HVWK destijds op de vergunningaanvraag om in het historische Hofpark in Wateringen een multifunctioneel sportveld aan te leggen. Formeel moest er binnen acht weken een beslissing op die zienswijze worden genomen volgens HVWK-voorzitter Chris Batist. Om druk op het college van B en W uit te oefenen, heeft Batist maandag een officiële ingebrekestelling bij het college ingediend. Als er niet binnen twee weken een besluit komt, gaat er een dwangsom lopen.

Schriftelijke vragen

Over het plan voor een multifunctioneel speelveld werden op 7 februari schriftelijke vragen bij het college ingediend door de fractie van Westland Verstandig. De fractie opperde: "Is het wellicht zinvol om de aanleg van het sportpark in het Hofpark niet door te laten gaan, nu daar nog geen aanvang mee gemaakt is en een sportparkvoorziening te maken in het nieuwe 'transformatiegebied' (Wateringen-Noord) bij de te plannen Ontmoetingsschool in dat gebied? Is dat ruimtelijk niet een veel betere plek dan bij het rijksmonument van de Hofboerderij waar in het verleden al de nodige problemen geweest zijn met hangjeugd?"

Op 31 mei antwoordde wethouder Michiel Ferwerda: "Het college wil de aanleg van het sportpark in het Hofpark graag door laten gaan. De huidige locatie is juist gekozen omdat daar een grote behoefte is aan een sportplek. De plannen zijn in samenwerking met de twee basisscholen (Hofvilla en de Pieter van der Plasschool), de BSO (buitenschoolse opvang, red.) en de jongeren tot stand gekomen."

De wethouder vervolgde: "De opdracht voor de aanleg is inmiddels verstrekt. Op dit moment loopt het vergunningentraject waarbij ook contact is met de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul, de Rijksdienst en de Provincie."

Die laatste alinea is verkeerd gevallen bij voorzitter Batist van de historische vereniging, die zegt dat hij de beantwoording uit de media heeft moeten vernemen.

Ingekomen stukken

Overigens heeft de zienswijze van 15 februari op de 'Lijst ingekomen stukken' van de gemeenteraadsvergadering van 22 maart gestaan. Op 23 maart heeft de HVWK een brief ontvangen van de gemeente waarin is geschreven dat 'de Raad van de gemeente Westland heeft besloten uw brief in handen te stellen van het college van Burgemeester en Wethouders voor verdere afhandeling. U kunt binnen afzienbare tijd een antwoord van het college verwachten op uw brief.'
Sindsdien zijn meer dan 11 weken verstreken. Dus als 22 maart als 'startdatum' zou worden genomen, is er ook sprake van een ruime termijnoverschrijding.

Hoogte dwangsom afhankelijk van duur vertraging
De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de duur van de vertraging. Als de dwangsom gaat lopen, gelden de volgende bedragen:
23 euro per dag voor de eerste 2 weken;
35 euro per dag voor de volgende 2 weken;
45 euro per dag voor de overige dagen.

De dwangsom loopt uiterlijk 42 dagen en bedraagt maximaal 1.442 euro.