Westlandse raad zegt vertrouwen op in wethouder Barend Rombout
De gemeenteraad van Westland heeft rond 01.00 uur vannacht het vertrouwen in wethouder Barend Rombout opgezegd, en dat is inclusief de coalitiepartijen GBW en VVD. Alleen Rombouts eigen partij, Westland Verstandig, stemde tegen.
De wethouder, over wiens functioneren al langere tijd discussie bestaat, heeft volgens een door de fracties van CDA en LPF ingediende motie herhaaldelijk onwaarheden verteld.
De motie van wantrouwen is aangenomen in een extra raadsvergadering, die inclusief een aantal schorsingen ruim zes uur duurde. Deze vergadering zou eigenlijk alleen gaan over de eventuele verhuizing van streekomroep WOS van 's-Gravenzande naar zalencomplex De Veiling in Poeldijk. Het bestuur van de stichting die De Veiling beheerde, is eind vorig jaar opgestapt, omdat het de komst van de WOS niet zag zitten. Ook dat dossier zit in de portefeuille van wethouder Rombout.
Direct na de stemming (uitslag 28-10) beƫindigde burgemeester Bouke Arends de extra vergadering.
Tekst gaat verder onder de video.
Zorgorganisatie TZorg
Afgelopen maandagavond gaf wethouder Rombout zorgorganisatie TZorg de schuld van het niet snel herstellen van het aantal uren huishoudelijke hulp bij mensen die deze hulp op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ontvangen. Tot dat herstel was besloten in een extra raadsvergadering van 12 april. Het ging in totaal om 101 gevallen. Maandag 5 juni bleek dat bijna de helft (48) nog steeds niet teruggedraaid was.
Rombout was zeer ontevreden over dat trage herstel. "Inmiddels is duidelijk geworden dat de betreffende dossiers slechts drie dagen in bezit van Tzorg waren", schreef Anja van der Eijk (CDA) in de motie van wantrouwen.
De directeur van TZorg heeft met haar contact gezocht naar aanleiding van de uitspraken die Rombout maandagavond heeft gedaan. Van der Eijk: "Tzorg heeft bevestigd dat de wethouder gelogen heeft over de 48 genoemde dossiers, en daarmee Tzorg publiekelijk als schuldige heeft aangewezen. Het was echter de gemeente, onder de verantwoordelijkheid van de wethouder, die hier fouten heeft gemaakt en niet adequaat te werk is gegaan."
Deze door Van der Eijk aangedragen informatie werd pas voor het eerst in bredere kring bekend bij het indienen van de motie, na drie uur vergaderen over de kwestie WOS-De Veiling.
'Geen wederhoor'
In een reactie op de aantijgingen zei Rombout: "Dit heeft weinig te maken met hoor en wederhoor. Ik kan het nu niet bevestigen of ontkennen. Ik wil uitzoeken of het klopt wat in de motie staat. Als het klopt, dan weet ik wat me te doen staat."
In de Gemeentewet is het volgende artikel opgenomen: "Indien een uitspraak van de raad inhoudende de opzegging van zijn vertrouwen in een wethouder er niet toe leidt dat de betrokken wethouder zijn ontslag indient, kan de raad besluiten tot ontslag."