Archief
WOS

Bijna helft wacht nog op ongedaan maken van korting op huishoudelijke hulp

Van de 101 inwoners in Westland die begin dit jaar te maken kregen met een verkorting van het aantal uren huishoudelijke hulp op grond van Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is deze bij zowat de helft nog niet teruggedraaid.

Tot zijn eigen verbazing moest wethouder Barend Rombout maandagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad constateren dat voor 48 bewoners nu nog een oplossing moet worden gevonden. "Dit vind ik veel te hoog", zei een zichtbaar verbaasde Rombout in antwoord op vragen van de fracties van GBW en Westland Verstandig.

Schoon en leefbaar huis

In de vorige collegeperiode is ten aanzien van huishoudelijke hulp het beleid gewijzigd van het toewijzen van een bepaald aantal uren naar het zorgen voor "een schoon en leefbaar huis". In een aantal gevallen zou die situatie in minder uren dan voorheen bereikt kunnen worden.
Op grond van een nieuw contract met de gemeente Westland had zorgorganisatie TZorg per 1 januari dit jaar bij 101 cliënten een korting op het aantal uren toegepast. Dat leidde tot veel onbegrip bij de betrokken burgers, die gewend zijn aan een bepaald aantal uren.

Extra raadsvergadering

De verkorting van het aantal uren huishoudelijke hulp was aanleiding voor een extra raadsvergadering op 12 april, waarin wethouder Rombout door het stof ging. Uitkomst: de oude situatie zou zo snel mogelijk worden hersteld en de wethouder ging er vanuit dat dit uiterlijk 31 mei geregeld zou kunnen zijn.

Voordat een ambtenaar, vanaf de tribune komend, met de jongste cijfers kon aanschuiven bij de wethouder, merkte Rombout op: "Het feit is dat we jammer genoeg te maken hebben met marktwerking. Ik zit niet aan de knoppen bij TZorg". Toen hij zag dat het om 48 gevallen ging, leek Rombout even aangeslagen. "Dit is veel te hoog. Ik ga met de directie van TZorg in overleg", kondigde hij aan.

GBW-raadslid Mireille van der Stelt zei geschrokken te zijn dat de wethouder het precieze aantal niet paraat had. Rombout: "Ik kreeg door dat een aantal nog geregeld moest worden. Het precieze aantal wist ik niet." Vervolgens merkte hij nog op: "We hebben met TZorg een afspraak om dit zo snel mogelijk op te lossen. Ik denk niet dat het per se allemaal onwil is; ze hebben ook te maken met een personeelstekort."