Archief

Verkorting huishoudelijke hulp in Westland wordt teruggedraaid

Bij alle 101 Westlandse cliënten van zorgorganisatie TZorg bij wie vanaf dit voorjaar het aantal uren huishoudelijke hulp is beperkt, wordt deze verkorting zo snel mogelijk teruggedraaid.

Dat is de uitkomst van de extra raadsvergadering in Westland die woensdagavond om 19.00 uur begon en na middernacht pas tot een einde kwam. Dat terugdraaien was de strekking van een door de fractie van GBW opgestelde motie, die unanieme steun verkreeg.

In feite was de gevraagde herstelactie al aan het begin van de vergadering aangekondigd door de zwaar onder vuur liggende wethouder Barend Rombout. Hij trok het boetekleed aan met betrekking tot het traagheid waarmee op de signalen van onvrede onder de veelal oudere cliënten is gereageerd. De wethouder erkende, dat hij de ernst van de situatie heeft onderschat.

Zijn verklaring was, dat er volgens het toegepaste systeem in de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) eigenlijk niks mis had moeten zijn. "Maar het was beter geweest als de gemeente eerder had ingegrepen. Daarom bied ik mijn oprechte excuses aan alle betrokkenen aan", verklaarde Rombout, die namens Westland Verstandig in het college zit.

Motie van afkeuring

Voor zijn fractievoorzitter Peter Duijsens had de vergadering daarna vlot afgerond kunnen worden. De kwestie wordt immers opgelost, aldus Duijsens. Maar bij veel fracties, zowel van de oppositie als ook van de coalitie, leefden nog veel vragen, onder meer over een aantal pas dinsdagavond laat verstrekte documenten. Maar ook meerdere uitlatingen van Rombout zaten veel raadsleden nog dwars.

Dat leidde tegen middernacht zelfs tot het indienen van een motie van afkeuring door de oppositiepartijen. De coalitiepartijen Westland Verstandig, GBW en VVD hielden de wethouder in het zadel. Deze motie werd met 20-16 verworpen.

Klachten

Terug naar de zaak zelf. Aan het in Westland geldende criterium dat bij de betrokken vorm van huishoudelijke hulp moet worden gezorgd voor een “schoon en leefbaar huis” is niet getornd. Echter, op grond van een nieuw contract met de gemeente concludeerde TZorg dat zij daar in 101 huishoudens minder tijd voor nodig zou hebben dan voorheen. Dit bleek echter tot veel onbegrip te leiden bij cliënten. Die zijn immers gewend aan een bepaalde tijdsduur van aanwezigheid van de thuiszorgmedewerker.

Na de ontvangst van 14 (inmiddels 26) klachten, was de wethouder tot het oordeel gekomen om bij die mensen de tijdverkorting terug te draaien. Maar hij besefte vervolgens ook dat dit waarschijnlijk de meest mondige cliënten zijn. "Onder de overige 75 cliënten zitten waarschijnlijk de minst mondigen, dus de meest kwetsbaren", aldus Rombout.

Daarom krijgen alle 101 gekorte huishoudens, zo snel als qua planning mogelijk is, weer evenveel tijd aan huishoudelijke hulp als vóór de jaarwisseling.

Rombout trok later in de vergadering nogmaals het boetekleed aan. "Ik zag niet aankomen dat dit een groot issue is. Ik heb geen grote ervaring in de politiek", aldus Rombout, die in mei vorig jaar de voor hem nieuwe functie van wethouder op zich nam.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland