Maassluise innovator moet groeiende wereldbevolking helpen met voedselvoorziening
Voorzichtige schattingen laten volgens de jubilerende Lely Groep uit Maassluis zien dat de vraag naar voedsel de komende dertig jaar met zeventig procent zal toenemen. Dat zal van grote invloed zijn op de productie.
Reden dat de jubileumbijeenkomst van de 75-jarige onderneming in het teken stond van de 'Boerderij van de toekomst 2035'. Innovaties moeten volgens Lely bijdragen aan de grote uitdagingen voor de melkveehouder én de vraag van de consument.
Duurzaam, dierenwelzijn en winstgevend
Als beschermers van de voedselproductie hebben melkveehouders volgens bestuursvoorzitter André van Troost de afgelopen decennia wereldwijd al veel gedaan om duurzamer te produceren met oog voor hun dieren en de planeet. "Zij - en wij - horen ook de roep vanuit de samenleving en wij zien het als een logische stap om melkveehouders nog verder te helpen door doelgericht te innoveren."
Bij de opening van de bijeenkomst ging Van Troost in op de droom van twee jonge broers in 1948, Cornelis en Arie Lely, wat heeft geresulteerd in een internationaal succesverhaal.
Dromen
Van Troost legde de toekomstdromen van Lely uit in de voor zijn bedrijf belangrijke thema's.
"Wij hebben een droom voor meer dierenwelzijn. Ook een droom om ons continu bewust te zijn van de impact van landbouw op het milieu. En een droom voor nog meer duurzame en voedzame zuivelproducten. Zeker ook een droom om consumenten dichterbij de boer te brengen om hen te laten zien welk belangrijk werk boeren elke dag doen. En nog een droom dat boeren alle problemen tackelen die de maatschappij naar voren brengt, zodat boeren nog jaren met dieren en op hun land kunnen werken."
"Uiteindelijk is er voor ons maar één ding belangrijk: boeren moeten hun licentie om voedsel te produceren behouden. Nu en in de toekomst", sloot Van Troost de bijeenkomst af.