Archief
Marco Hop

Marco Hop

Wateringse sloot al jaar vol kroos: 'Tot op heden geen actie genomen'

Nee, Marco Hop heeft geen grasmat liggen achter zijn huis. Het water in de Wateringse wijk Juliahof ligt vol met een dikke laag kroos. En dat is ondanks meerdere meldingen bij de gemeente en het hoogheemraadschap al een jaar het geval.

"Het lijkt erop dat dit kroosvaren is", zegt Hop. "Kroosvaren zit in zeer voedingsrijk water. Het is nu ongeveer zes tot zeven centimeter dik. Er zit een meerkoet in het water, maar die komt amper vooruit."

De laag kroos is zo dik dat het zuurstof uit het water verdwijnt en vissen sterven. Daarnaast is er volgens de bewoner een veiligheidsrisico. De sloot ligt namelijk naast een speeltuin. "De kinderen zien het onderscheid niet tussen kroos en gras. Die neigen ernaar om er in te stappen."

Structureel probleem

Hop heeft meermaals contact gelegd met de gemeente Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland. Westland erkent dat er sprake is van een structureel probleem doordat de doorstroming van het water niet goed is. Maar volgens de Wateringer is er amper actie ondernomen om het probleem te verhelpen. "Om heel eerlijk te zijn, ik zie niet wat de gemeente geprobeerd heeft. Uit de stukken begrijp ik dat de gemeente in het verleden een enkele keer het kroos heeft weggehaald, maar verder is er tot op heden geen actie ondernomen."

"Eerder dit jaar is het water gebaggerd", vervolgt Hop. "Ik begreep dat de gemeente de hoop erop gevestigd had dat daarmee de voedingsbodem weggenomen zou worden. Maar dit is het resultaat. Het is eigenlijk alleen maar erger geworden."

Tekst gaat verder onder de video.

'Niet efficiënt'

In een gezamenlijke reactie laten Westland en Delfland weten dat de situatie bekend is en in de gaten wordt gehouden. "Dit type kroos staat erom bekend extreem snel te groeien."

"De waterpartij is afgelopen februari gebaggerd door de gemeente, daarbij zijn ook de duikers schoongemaakt. Het baggeren is onderdeel van de vaste onderhoudscyclus van de watergang en is daarmee noodzakelijk onderhoud. Het omwoelen van het water door het baggeren resulteerde in betere groeiomstandigheden voor het kroos, en slechtere leefomstandigheden voor de vissen. Dit omdat door het omwoelen meer fosfaten en voedingsstoffen vrijkomen, dat stimuleert de groei van het kroos, daardoor neemt het zuurstofgehalte af."

Verder stellen Westland en Delfland: "Kroos hoort bij natuurwater, overmatige kroosgroei is het gevolg van (te) veel voedingsstoffen in het water. Dit kan liggen aan een slechte waterkwaliteit."

Maar waarom wordt het kroos bijvoorbeeld niet weggehaald? "Het verwijderen is zeer kostbaar en veelal niet efficiënt, omdat het kroos erg snel groeit. Bovendien zorgt het verstoren van het water door het afvoeren van het kroos weer voor gunstigere groeiomstandigheden. We blijven de situatie monitoren."