Archief
WOS

WOS

Chris maakte voor studie plantenvoeding van koffiedik: 'Willen nummer 1 van Europa worden'

Naaldwijker Chris Schulte moest voor zijn studie een eigen bedrijf oprichten. Samen met drie studiegenoten ontwikkelde hij plantenvoeding van koffiedik. Nu wil hij doorzetten. "We hebben gemerkt dat er heel veel potentie in zit."

Schulte studeert aan de Hogeschool Inholland in Alkmaar en deed daar de minor Innoveren & Ondernemen. Daar kregen hij en zijn medestudenten dus de opdracht om zelf een bedrijf te starten. Maar wat voor bedrijf? "We hadden een vriend die heel veel koffie drinkt. We dachten: daar moeten we wat mee", begint de Westlander in de WOS-talkshow Aan Tafel. "Toen kwamen we bij onze oma's, die vertelden dat ze de koffieprut altijd in de tuin gooiden. Zo zijn we op plantenvoeding gekomen."

Maar van koffiedik plantenvoeding maken, dat gaat niet zo eenvoudig. "We zijn eerst heel veel prototypes gaan maken. We zijn honderden keren langs koffiezaken gegaan om nieuw koffiedik te halen. Vervolgens gingen we testen en dachten we dat we het hadden. Maar toen haalden we het uit de machine en was het gewoon aarde. Dus moesten we opnieuw gaan testen: andere verhouding, andere producten. En uiteindelijk hebben we de perfecte samenstelling kunnen krijgen en is het een korrel."

Geheim

Wat er precies in zit, dat is het geheim van de smid. Maar Schulte kan wel een tipje van de sluier oplichten. "We zijn honderd procent circulair en voegen twee andere stoffen toe naast koffiedik. Maar koffiedik is wel het hoofdbestandsdeel. Dat laten we drogen en dan hebben we de perfecte korrel."

De plantenvoeding is gemaakt voor het gazon, siertuinen en moestuinen. En bijkomend voordeel: je planten gaan niet alleen sneller groeien, maar koffiedik houdt ook de katten uit je tuin. "Alleen dat mag je officieel niet zeggen in verband met regelgeving. Maar het helpt wel."

300 zakken verkocht

Van de hogeschool moesten de studenten ook echt de markt op. "We hebben driehonderd zakken verkocht binnen twee maanden en ook nog eens buiten het groeiseizoen", zegt Schulte. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. "We hebben heel veel gesprekken gevoerd, zijn langs heel veel verschillende mensen geweest. We hebben onze eigen website gehad en zijn vooral gekocht bij tuincentra en speciaalzaken."

"Wat ook wel leuk is om te vertellen: we halen het koffiedik op bij horecazaken in het noorden van het land, maar willen ook wat terugdoen. We hebben ook een paar zakken aan hen gegeven, zodat zij het in hun koffiezaak kunnen verkopen. Zo is de cirkel rond.

Toekomst

Het leverde de studenten een finaleplek op in de competitie Student Company of the Year. De jongens eindigden daarin als derde. Maar daar houdt het niet op. "We hebben gemerkt dat er heel veel potentie in zit. We zijn nu ook in gesprek over hoe we het verder gaan maken, daarvoor maken we een plan hoe we het kunnen opschalen. We willen ook internationaal gaan, dus de grote plannen zijn er wel."

Eerst maken de studenten hun studie af. "Later willen we doorpakken. Vorige week hebben we gezegd dat we de nummer 1 circulaire plantenvoeding van Europa willen worden."

Het hele gesprek met Chris Schulte zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.