Archief
WOS

WOS

Na zomer meer duidelijkheid over opvang vluchtelingen Midden-Delfland

Pas na de zomervakantie wordt duidelijk waar in Midden-Delfland mogelijk 225 vluchtelingen worden gehuisvest. Het college van B en W wilde daar eigenlijk medio mei al duidelijkheid over geven, maar komt nu met uitstel.

Dat schrijft burgemeester Bram van Hemmen in een brief aan de gemeenteraad. Reden van het uitstel is dat er meer tijd nodig is om een en ander af te stemmen met direct betrokkenen van potentiële locaties. Daarnaast moet de gemeente over meer onderwerpen afspraken maken met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa).

Vluchtelingen en flexwoningen

Al afgelopen november werd duidelijk dat het college voor een periode van vijf jaar 225 vluchtelingen wil opvangen. Daarnaast wil het op hetzelfde terrein flexwoningen bouwen voor starters en spoedzoekers (bijvoorbeeld mensen die recentelijk zijn gescheiden en snel een woning nodig hebben). In totaal zou dat uitkomen op twee keer 25 tot 50 woningen De gemeenteraad ging nog diezelfde maand akkoord met het instellen van een onderzoek naar de mogelijkheden.

In dat onderzoek is eerst in de samenleving 'het net opgehaald'. Zo is gesproken met bewoners en maatschappelijke organisaties. Onder de bewoners is veiligheid een belangrijk zorgpunt, zo werd eerder al duidelijk.

Kansrijke locaties

De burgemeester laat nu weten dat het onderzoek zodanig gevorderd is dat er nu enkele 'kansrijke locaties' in beeld zijn. "Er is, vanwege het overleg met betrokkenen, nog geen advies met een enkele voorkeurslocatie op te werken. Het college heeft aangegeven welke zaken nog nader onderzocht moeten worden." Pas daarna wordt beslist welke locatie de voorkeur krijgt. Er wordt overigens gekeken of er op die locatie tweelaags kan worden gebouwd. Dan is er minder grondoppervlak nodig.

Ondertussen wordt er ook gesproken met het Coa, onder meer over de te huisvesten doelgroepen. De gemeente wil graag vluchtelingen huisvesten die al 'wat verder' in de procedure zitten en de raad vroeg eerder om daarbij ook in te zetten op gezinnen. "In principe maakt het Coa geen afspraken meer over de samenstelling van de te huisvesten personen. Maar zoals u weet, vinden wij dat we wel aanspraak kunnen maken op concretere afspraken die de sfeer op de locatie beïnvloeden", schrijft de burgemeester.

Bewonersbijeenkomst op 28 augustus

In de nieuwe planning wordt de gemeenteraad in de week van 14 augustus, de laatste week van de zomervakantie, vertrouwelijk geïnformeerd over de voorkeurslocatie. Daarna wordt, in diezelfde week, die locatie ook gecommuniceerd met de inwoners. Vervolgens gaat de gemeente hierover op maandag 28 augustus met bewoners in gesprek.

Na die bewonersbijeenkomst vergadert het college over het conceptvoorstel dat naar de gemeenteraad gaat. Die neemt eind september of begin oktober een besluit.