Archief
WOS

WOS

Veiligheid grootste zorg bij opvang vluchtelingen

Inwoners van Midden-Delfland verwachten dat het gevoel van onveiligheid toeneemt als de gemeente 225 vluchtelingen onderbrengt. Dat komt naar voren uit een verslag van drie bewonersbijeenkomsten en een online enquête.

De bewonersbijeenkomsten werden in februari gehouden in Schipluiden, Maasland en Den Hoorn. Die werden in totaal bezocht door zo'n 250 mensen. Online kreeg de gemeente meer dan 800 reacties.

In alle drie de dorpskernen is veiligheid een belangrijk zorgpunt, vooral in combinatie met de geringe bezetting van de veiligheidsdiensten. "De politie is volgens de insprekers onderbezet en relatief weinig ter plaatse in Maasland. Als daar niets aan gedaan wordt, ziet men dat als groot probleem", staat in het verslag over de bijeenkomst in Maasland. En over Den Hoorn: "Anderen zeggen zich zorgen te maken om de toenemende polarisatie in het dorp en vrezen voor de veiligheid van zowel de huidige bewoners als de nieuwkomers."

Bij de drie bijeenkomsten konden mensen over twee onderwerpen een cijfer geven (op schaal 1-10).

Hoe belangrijk vindt u het dat Midden-Delfland vluchtelingen opvangt?
Schipluiden: 5,7
Maasland: 3,7
Den Hoorn: 4,8

Het belang van aanvullende flexwoningen voor lokale starters:
Schipluiden: 8,2
Maasland: 4,6
Den Hoorn: 6,9

Maximaal vijf jaar

De gemeenteraad van Midden-Delfland gaf medio november groen licht voor een onderzoek naar huisvesting van 225 vluchtelingen en daarnaast 25 tot 50 tijdelijke woningen voor starters en spoedzoekers. De woningen mogen maximaal vijf jaar blijven staan. Burgemeester Bram van Hemmen liet eerder al weten dat de gemeente alleen vluchtelingen wil opvangen die 'wat verder' in de procedure zitten. Deze mensen zouden in dat geval ook aan het werk kunnen. Door de mensen op te vangen op één tijdelijke (nieuwbouw)locatie komt er geen extra druk op de lokale woningmarkt. Die zou zelfs worden verlicht door de flexwoningen voor starters en spoedzoekers.

Zowel in de online enquête als bij de bijeenkomst in Den Hoorn leeft de vraag wat er gebeurt na die vijf jaar. Ook wordt 225 als een vrij groot aantal gezien. In Maasland vroegen inwoners zich af hoe de gemeente gaat zorgen dat het bij 225 mensen blijft. Een andere aanwezige daar zei overigens dat '225 vluchtelingen misschien veel klinkt, maar in de praktijk best meevalt'.

Mensen zien overigens ook een kans in de komst van vluchtelingen, vooral als zij mogen werken. Ook nieuwe aanwas bij verenigingen kan een positief effect hebben op de dorpen.

Locatie nog niet bekend

Er zijn nog geen potentiële locaties voor de huisvesting bekend. Het college van B en W heeft toegezegd om eerst breed in de samenleving 'het net op te halen', voordat er een locatie wordt gekozen of een shortlist met kansrijke locaties wordt gemaakt. Momenteel worden er nog interviews gehouden met maatschappelijke partners.

Voor de zomervakantie ontvangt de gemeenteraad een advies van het college. Het traject dat daarop volgt, is nog niet bekend.