Archief
WOS

WOS

Gemeente praat met inwoners over opvang vluchtelingen

De gemeente Midden-Delfland organiseert drie avonden om met burgers te praten over de mogelijke (tijdelijke) huisvesting van 225 vluchtelingen. Inwoners kunnen daar vragen stellen en hun mening geven.

De gemeenteraad gaf medio november groen licht voor een onderzoek naar huisvesting van 225 vluchtelingen en daarnaast 25 tot 50 tijdelijke woningen voor starters en spoedzoekers. De woningen mogen maximaal vijf jaar blijven staan. Burgemeester Bram van Hemmen liet eerder al weten dat de gemeente alleen vluchtelingen wil opvangen die 'wat verder' in de procedure zitten. Deze mensen zouden in dat geval ook aan het werk kunnen. Door de mensen op te vangen op één tijdelijke (nieuwbouw)locatie komt er geen extra druk op de lokale woningmarkt. Die zou zelfs worden verlicht door de flexwoningen voor starters en spoedzoekers.

Van Hemmen wil komende maand inwoners op de hoogte brengen van de stand van zaken van het onderzoek. Daarnaast wil hij graag weten hoe zij denken over de mogelijkheden, welke zorgen er leven en welke kansen er zijn. Naast bewonersbijeenkomsten worden er de komende tijd ook interviews met burgers gehouden en er wordt een enquête opgezet.

Er zijn nog geen potentiële locaties voor de huisvesting bekend. Het college van B en W heeft toegezegd om eerst breed in de samenleving 'het net op te halen', voordat er een locatie wordt gekozen of een shortlist met kansrijke locaties wordt gemaakt.

De bewonersbijeenkomsten zijn op de volgende data en locaties:

  • Maandagavond 6 februari van 20.00 tot 21.30 uur (inloop 19.45 uur)
    Gemeentehuis Midden-Delfland, Anna van Raesfeltstraat 37 in Schipluiden
  • Donderdagavond 16 februari van 20.00 tot 21.30 uur (inloop 19.45 uur)
    Trefpunt Party & BusinessEvents, Kerkplein 11 in Maasland
  • Maandagavond 20 februari van 20.00 tot 21.30 uur (inloop 19.45 uur)
    Zalencentrum De Hoornbloem, Kon. Julianaplein 1 in Den Hoorn

Op dinsdagavond 31 januari is er voor de leden van de gemeenteraad een informatiebijeenkomst ('werkatelier') waarin dit onderwerp ook wordt besproken. Het college van B en W gaat dan in gesprek met de raad over de criteria die gebruikt gaan worden voor het haalbaarheidsonderzoek naar opvang en flexwonen. In het verdere onderzoek zijn deze criteria leidend. Deze bijeenkomst is in het gemeentehuis en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De bijeenkomst is openbaar toegankelijk.