Archief
WOS

Nieuwe burgemeester moet positie Midden-Delfland verstevigen

De nieuwe burgemeester van Midden-Delfland moet beschikken over ruime bestuurlijke ervaring, snel deel uitmaken van de samenleving en de positie van de gemeente verstevigen. Dat staat in de profielschets die maandagavond is vastgesteld.

Midden-Delfland is na het vertrek van Arnoud Rodenburg, nu bijna een jaar geleden, in afwachting van een nieuwe burgemeester. Sinds 1 juli 2022 is Bram van Hemmen waarnemend burgemeester.

Inwoners denken mee

Eind vorig jaar is de zoektocht naar een nieuwe burgemeester in gang gezet. Er is toen een vertrouwenscommissie van raadsleden samengesteld, die het voortouw neemt in de zoektocht. Ook zijn inwoners om hun mening gevraagd. Daaruit kwam nadrukkelijk naar voren dat de burgemeester zich moet richten op het groene karakter van de gemeente en zichtbaar aanwezig en benaderbaar moet zijn.

Dat zijn ook zaken die zijn vastgelegd in de profielschets. "De burgemeester van Midden-Delfland is voor alle bewoners zichtbaar en toegankelijk. We komen je tegen in de drie dorpskernen, bij verenigingen en bij de verschillende evenementen die worden georganiseerd", zo staat er onder meer. En: "Je stelt je proactief op om de waarden en belangen van Midden-Delfland op de kaart te zetten, zowel richting onze buurgemeenten als richting provincie en rijk. Je investeert in samenwerkingsrelaties om het mooie groene karakter van onze gemeente te behouden en te ontwikkelen ten behoeve van bijvoorbeeld vernieuwende recreatiemogelijkheden."

Geboorteplaats, geloofsovertuiging en seksuele geaardheid spelen geen rol. Het is wel de bedoeling dat de nieuwe burgemeester binnen een jaar in Midden-Delfland gaat wonen.

Drie weken de tijd

De profielschets werd maandagavond aangeboden aan commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij was overigens door ziekte niet fysiek aanwezig, maar sprak via een videoverbinding met de gemeenteraad. Smit liet weten dat nog deze week een advertentie wordt geplaatst, waarmee de vacature formeel wordt opengesteld. Sollicitanten krijgen drie weken de tijd om te reageren.

"Ik denk dat de belangstelling redelijk ruim is", blikte de commissaris alvast vooruit. "U bent een aantrekkelijke gemeente." Smit verwacht dat gezien de omvang van de gemeente met name mensen zullen solliciteren die de (eerste) stap naar het burgemeesterschap willen zetten, politici die nu nog wethouder zijn bijvoorbeeld.

Smit maakt naar aanleiding van alle sollicitaties een selectie van kandidaten met wie hij in gesprek wil. Naar aanleiding van die gesprekken volgt een shortlist van kandidaten met wie de vertrouwenscommissie mag spreken.

De nieuwe burgemeester moet in december worden geïnstalleerd.