Archief
WOS

Waarnemer Van Hemmen kende Midden-Delfland vooral van Rodenburg en A4

Bram van Hemmen is sinds vorige week vrijdag de nieuwe (waarnemend) burgemeester van Midden-Delfland. De WOS ging bij hem langs om kennis te maken.

Van Hemmen werkte eerder als burgemeester in Sliedrecht en de Hoeksche Waard. Die gemeenten zijn voor een deel te vergelijken met Midden-Delfland. "Ik denk dat je met Sliedrecht heel goed kunt vergelijken qua omvang, verenigingsleven en dynamiek van redelijk compacte gemeente. De Hoeksche Waard is echt een landbouwgemeente en poldergemeente. Daar zitten wel heel veel overeenkomsten in, ook in relaties die je met de provincie hebt en hoe belangrijk de omgeving is", weet Van Hemmen.

"Maar het grote verschil is: Alblasserwaard, waar Sliedrecht ligt, en Hoeksche Waard zijn twee polders. Daar zijn de dijken anders dan de dijken hier. De dijken hier zijn aangelegd omdat de bodem daalde en het water op hetzelfde niveau moest blijven. In polders zijn de dijken gegroeid omdat het water steeg. Dat doet iets aparts met het gebied en ik moet zeggen dat ik dat echt prachtig vind."

Telefoontje van Jaap Smit

Voor Van Hemmen is het zijn eerste echte klus als waarnemend burgemeester. Het proces daar naartoe gaat snel, zo merkte hij op een maandagmiddag. "Ik was een hek aan het stellen en moest een paal vasthouden die in beton stond. Op dat moment ging de telefoon: de commissaris van de koning (Jaap Smit, red.) belde met de vraag of ik zin had om waar te nemen." Daar had Van Hemmen wel oren naar, al wist hij van Midden-Delfland niet veel meer dan dat Arnoud Rodenburg daar op dat moment de burgemeester was. "Ik wist niet wie de buren waren of waar het lag. Ja, de A4 gaat er doorheen. Maar voor de rest wist ik er niet zo heel veel van."

Nadat ook zijn vrouw goedkeuring had gegeven, belde Van Hemmen nog diezelfde avond terug, want Smit wilde op dinsdag al een antwoord. "De volgende dag zat ik bij de vertrouwenscommissie (van de gemeenteraad, red.), om een 'klikgesprek' te voeren. Er was een wederzijdse klik. De volgende dag ging het persbericht eruit en (een week later, red.) op vrijdag zat ik hier."

Tekst gaat verder onder de video.

Van Hemmen heeft oud-burgemeester Rodenburg uitgenodigd voor een lunch, om te kijken welke aandachtspunten er nog zijn. "Hij heeft hier achttien jaar gezeten, weet verschrikkelijk veel. Ik wil met hem bespreken wat voor hem belangrijk is, wat beter moet en wat vooral zo moet blijven. Daar wil ik graag van leren. Ik hoop dat dat volgende week lukt, anders na mijn vakantie."

De burgers wil hij ook spreken. Eerder deze week deed hij samen met een van de wethouders een ronde door Schipluiden. Van Hemmen sprak daar ook met een antiquair, die hem meer vertelde over de geschiedenis van het dorp. Maar de rest van de inwoners ziet hij graag na de vakantie. "Men mag verwachten dat ik probeer kennis te maken met het gebied en de mensen. En er vooral te zijn wanneer het er toe doet. Ik zal er niet altijd zijn, want dat is nu eenmaal zo met een waarnemer. Ik woon nog in de Hoeksche Waard en daar zal ik ook blijven wonen. Maar ik probeer wel zoveel mogelijk het gevoel te krijgen wat de gemeenschap belangrijk vindt en wat ik daaraan kan bijdragen."

Als ik het gebied zo zie, is het een plek waar ik me thuis kan voelen.

Bram van Hemmen

De waarnemend burgemeester verwacht zeker een jaar aan te blijven. Na het zomerreces gaat de gemeenteraad een profielschets opstellen voor de nieuwe, definitieve, burgemeester en daarna begint het sollicitatieproces. Van Hemmen gaat zelf niet solliciteren. "Ik heb een zoon die net naar de middelbare school gaat en ik wil niet meer verhuizen met een puber. Dus ik moet nog een paar jaar wachten voordat ik weer een kroonbenoemde burgemeester kan worden. Maar als ik dit gebied zo zie, is het wel een plek waar ik me thuis zou kunnen voelen."