Maassluise Helma herstelt van kanker maar doet nu zelf mee aan de Roparun
Lymfeklierkanker verhinderde vorig jaar haar deelname aan de Roparun, maar Helma Vellekoop uit Maassluis staat dit jaar wél aan de start van het grote loopevenement, dat sinds 1992 jaarlijks gehouden wordt om geld in te zamelen voor de zorg voor mensen met kanker.
De Schiedamse zorgverzekeraar DSW deed vorig jaar voor het eerst mee als sponsor van een van de hardloopteams. Maar Helma moest haar deelname aan dat team toen vroegtijdig afbreken omdat ze zelf ziek werd. Nu is ze bijna hersteld en vastberaden om met Pinksteren van start te gaan in de 32-ste editie van de Roparun. De non-stop estafetteloop vindt ieder jaar plaats tijdens het Pinksterweekend en finisht traditiegetrouw in Rotterdam.
Tekst gaat verder onder de video.
Dit jaar doen er 213 teams mee aan de Roparun. Elk team bestaat uit acht lopers en zo'n vijftien begeleiders, onder wie fietsers zoals Helma. "Ik fiets vanuit Maassluis iedere dag naar mijn werk. Zo oefen ik alvast", vertelt ze bij lokale omroep Schie. Het team van DSW traint iedere dinsdagmiddag in hun pauze. Verder vertelt Helma dat ze ook al eens 's nachts hebben getraind, om beter te weten wat hen dan te wachten staat. Helma gaat zorgen dat het team de eindstreep haalt: "Muziek helpt hier enorm bij. Dan lopen ze toch lekkerder."
Het team heeft nu al ruim 14.000 euro opgehaald. Het team steunen kan nog steeds via de website van de Roparun. Daarop is te zien dat alle teams samen tot nu toe al bijna 1,4 miljoen euro hebben ingezameld. Sinds de start in 1992 is ruim 88 miljoen euro bij elkaar gelopen.
De non-stop estafetteloop start op zaterdag 27 mei op Vliegveld Twenthe. Vandaar zijn er een noordelijke- en zuidelijke route door ons land van elk 500 kilometer. Beide eindigen op Tweede Pinksterdag in Rotterdam. Elke deelnemer legt dus zo'n anderhalve marathon af.