Archief
WOS - Jan Cammeraat

WOS - Jan Cammeraat

Lamar en Lyan Al-Absi uit Jemen: 'Papa helpt ons met rekenen, wij helpen hem met taal'

Osamah en Muneera Al-Absi komen oorspronkelijk uit Jemen. Sinds 2018 zijn ze op zoek naar asiel in onder andere Turkije en Griekenland. Nu woont het gezin met plezier in het idyllische Schipluiden.

Osamah komt uit Jemen maar is geboren in Saoedi-Arabië. Zijn echtgenote Muneera komt ook uit Jemen. Jemen grenst in het noorden aan Saoedi-Arabië. Daar zijn ze getrouwd en zijn hun dochters geboren.

Osamah woonde eerst zonder zijn gezin in Asielzoekerscentrum Ter Apel. Daarna verbleef hij een poosje in Wageningen. Inmiddels woont hij acht maanden in Schipluiden. Kortom, een kleine 'wereldreis' in Nederland. "Mijn echtgenote en kinderen verbleven tot voor kort in Egypte. Ik heb mijn gezin vier jaar niet gezien. Dat is heel moeilijk. Mijn dochters kenden mij amper. Ik zag hen wel via Messenger, maar dat is niet hetzelfde als in het echt. Je kan niet knuffelen of een kusje geven", begint Osamah zijn verhaal.

Inburgeren

Om in te burgeren in Nederland moeten Osamah en Muneera allebei verplicht Nederlands leren. Osamah zit drie dagen in de week op school en is over twee á drie maanden klaar. Dan heeft hij vijf examens voor zijn Nederlandse taaldiploma gedaan. "Ik doe de taalschool op niveau 3. Nederlands is een moeilijke taal. Maar het komt goed", zegt Osamah. Hetgeen met een glimlach bevestigd wordt door Muneera, die ook Nederlands (niveau 2) op de taalschool leert.

De kinderen hebben geen leerachterstand en zitten in een klas met leeftijdsgenootjes."

Osamah Al-Absi

Studiebollen

In Saoedi-Arabië heeft Osamah een universitaire studie gevolgd en is hij afgestudeerd als accountant. "Ik kon daar na mijn studie geen werk krijgen. Je krijgt daar alleen een werkvergunning als je een Saoedisch paspoort hebt. Maar ik heb de Jemenitische nationaliteit."

De kinderen wonen nu zeven maanden in Schipluiden en zijn ook echte studiebollen. Lamar zit in groep 5. Lyan zit in groep 3. Ondanks dat zij hier pas kort wonen en op school gaan, hebben ze geen leerachterstand en zitten ze in een klas met leeftijdsgenootjes. "Wij hebben hele leuke vriendinnetjes en vinden het heel leuk op school. Papa's is heel goed in rekenen, wij helpen hem met taal", zeggen ze trots.

Ik leer de Nederlandse taal op school én door te praten over het weer

Muneera Al-Absi

Praatje van de dag

"In Saoedi-Arabië is het altijd heet en soms wel 55 graden. Hier regent het vaak en is het meestal koud. Daar zijn wij niet echt fan van", kijkt Osamah een tikkie zuur. Muneera leert de Nederlandse taal op school én door te praten over het weer. "Over het weer heeft iedereen wel iets te zeggen. En dan maakt het echt niet uit wat voor weer het is; of het nu koud of warm weer is. Ik kom door het praten over het weer van de dag soms te laat voor de bus naar school", zegt Muneera. De Nederlandse cultuur heeft zij dus al aardig opgesnoven.

Wij zijn hier niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor onze kinderen.

Osamah en Muneera Al-Absi

Superbuurt

Het hele gezin trekt er met de benenwagen graag op uit om te genieten van het idyllische Schipluiden en de omgeving. "Wij wandelen graag in Schipluiden. Schipluiden is echt heel mooi met een mooie kade en mooie boten. Er zijn twee basisscholen, maar er is hier maar één buurtsuper. Dat is een beetje jammer. Wij lopen regelmatig naar Delft. In Delft gaan we wel eens naar een Arabische supermarkt."

De mensen die we in het dorp tegenkomen zijn heel aardig. Ook met onze buurvrouw van 83 hebben wij goed contact, zeker als het lekker weer is. Dan zitten we gezellig in de tuin. Het is hier ook heel leuk voor kinderen, vinden Osamah en Muneera. "Wij hopen dat het met Lamar en Lyan goed op school blijft gaan en dat ze later in Nederland kunnen studeren. Dat konden zij niet toen we in Egypte woonden. Wij zijn hier niet alleen voor onszelf maar zeker ook voor onze kinderen."

Schipluiden is echt heel mooi met een mooie kade en mooie boten.

Osamah en Muneera Al-Absi

Toekomst

Het gezin heeft nu een verblijfsvergunning en is heel blij. Over drie maanden is Osamah klaar met school. Daarna wil hij een opleiding doen die aansluit bij zijn studie als accountant. "In ieder land is dat anders en gelden er andere boekhoudkundige regels. Bij voorkeur ga ik leren en werken tegelijk. Bijvoorbeeld bij een accountant, boekhouder of administratiekantoor. Maar het maakt mij eigenlijk niet uit wat voor werk, als ik maar werk kan vinden en mijn gezin kan onderhouden. Geluk komt dan vanzelf."

In Jemen woedt sinds 2015 een burgeroorlog. De overheid, gesteund door een door Saudi-Arabië geleide coalitie, strijdt tegen sjiitische Houthi-rebellen en diverse extremistische partijen. Over de verwoestende gevolgen hoor je amper iets. Naar schatting zijn bijna twintig miljoen Jemenieten afhankelijk van humanitaire hulp. De laatste maanden onderhandelen de strijdende partijen over vrede en het uitwisselen van gevangenen in deze bijna vergeten oorlog.

De WOS portretteert streekgenoten die niet uit Nederland afkomstig zijn. Ze komen uit Syrië, Iran, Oekraïne maar ook uit Polen of de Verenigde Staten. Ze wonen in de regio als arbeids- of kennismigrant, vluchteling of hebben inmiddels een permanente status.

Ken jij iemand die ook in deze rubriek thuishoort? Neem contact met ons op via nieuws@wos.nl Wil je meer weten over het verschil tussen de verschillende soorten migranten? Klik dan hier.