Archief

Proefritten naar Hoekse strand beginnen zondag

De RET begint komende zondag met proefritten zonder passagiers op de Hoekse Lijn. Het testen tussen de stations Steendijkpolder en Hoek van Holland Strand duurt naar verwachting tot en met dinsdag 21 maart.

Zondag wordt alleen gereden tussen 00.50 en 06.00 uur. Er worden dan scenario's uitgetest die alleen tijdens een buitendienststelling beproefd kunnen worden. Drie metro's rijden dan een 15-minutendienst. De laatste metro vertrekt om 05.30 uur vanaf Hoek van Holland Strand naar Steendijkpolder.

Vervolgens wordt maandag 13 maart gestart met het rijden volgens de dienstregeling. De eerste metro rijdt om 06.52 uur vanaf station Steendijkpolder. Deze is om 07.01 uur op station Hoek van Holland Strand. Vanaf dat moment wordt er met twee metro's een 20-minutendienst gereden tussen Steendijkpolder en Hoek van Holland Strand. Vanaf 19.00 uur wordt overgegaan naar een 30-minutendienst met 1 metro. De laatste metro vanaf station Hoek van Holland Strand vertrekt om 00.32 uur en is om 00.41 uur op station Steendijkpolder en gaat dan terug naar de remise. Op zaterdag 18 maart wordt tussen 11.00 en 16.00 uur met de maximale frequentie van 8 metro’s per uur per richting gereden. Dit gebeurt met 2 metro's.

Met de verzamelde informatie tijdens deze ritten moet worden aangetoond, dat de RET klaar is om het tracé tot het strand in exploitatie te nemen. Wanneer dat is, is nog onduidelijk. Tijdens het proefbedrijf kunnen er onverwachte problemen aan het licht komen, die moeten worden opgelost. Ook het opstarten van exploitatie vraagt enige tijd: de dienstregeling moet worden ingeladen en bestuurders moeten worden ingedeeld. Wel blijft de verwachting dat ruim voor de zomer van de metro naar het strand gebruik kan worden gemaakt.

De proeven zijn zo opgezet dat de dienstregeling van metrolijn B niet aangepast hoeft te worden. B blijft rijden tot aan het tijdelijke station Hoek van Holland Haven. De enige aanpassing is dat de reguliere metro’s tussen Steendijkpolder en Hoek van Holland Haven tussen ongeveer 07.00 en 19.00 uur vertrekken van spoor 3 in plaats van spoor 1. Daarover worden de reizigers ter plaatse geïnformeerd met borden.

Uitstel

De Hoekse Lijn is een zeer een langdurig project gebleken. Al meerdere keren is ook de oplevering van het laatste deel van het project uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in de zomer van 2022 al passagiers mee mochten naar het Hoekse strand. Dat werd later uitgesteld naar oktober en daarna eind november. Maar ook dat bleek te vroeg. In augustus werden de werkzaamheden van station Hoek van Holland Strand wel al afgerond.

"Het ziet er naar uit dat we ruim voor de zomer gebruik kunnen gaan maken van de metro aan zee", aldus wethouder Vincent Karremans eerder.