Archief

Voorlopig nog niet met metro naar het strand

Reizigers op het traject Rotterdam-Hoek van Holland moeten nog tot zeker eind november en mogelijk langer wachten tot de metro doorrijdt naar het strand. Dat blijkt vandaag uit een informatiemail van het project 'Metro aan Zee'.

Voordat de RET daadwerkelijk passagiers mag vervoeren naar Hoek van Holland Strand, moet er eerst drie weken zijn proefgereden. En daarvoor is eerst een zogenoemde indienststellingsvergunning nodig. Aan die vergunning wordt momenteel gewerkt. "Zodra deze vergunning er is, kan het proefbedrijf starten. Tijdens dit proefbedrijf test de RET de robuustheid van het vervoerssysteem. De RET rijdt dan gedurende drie weken de dienstregeling van metrolijn B van en naar het strand zonder passagiers", zo is te lezen. Als het proefbedrijf goed is verlopen, geeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag definitief groen licht.

Wanneer de ingebruikname van het laatste deel van de metrolijn kan plaatsvinden, blijft dus nog altijd onduidelijk. "We snappen dat iedereen graag wil weten wanneer de metro naar het strand gaat rijden en dat het nieuwe station Haven gebruikt kan worden, maar die datum weten wij nu dus helaas nog niet. Het project, de RET en MRDH moeten nu samen eerst bepalen hoeveel tijd er nog nodig is om de bovengenoemde stappen uit te voeren. Als we daaruit zijn, weten we ook op welke datum de metro kan gaan rijden met passagiers."

Uitstel

Lang werd er gecommuniceerd dat de metro nog in de zomer van 2022 naar het strand zou rijden. Dat bleek toch niet haalbaar, liet verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans in juli weten aan de gemeenteraad. Hij gaf toen aan dat de ingebruikname werd uitgesteld naar op z'n vroegst in oktober. Zijn woordvoerster wilde op vragen van de WOS eerder deze week niet meer kwijt dan: "Waarschijnlijk gaat eind oktober/begin november een brief naar de raad met een update over de Hoekse Lijn."