Archief

RET gaat half maart proefrijden naar strand Hoek van Holland

De RET begint naar verwachting halverwege maart met het zogenoemde proefbedrijf op het metrotraject naar Hoek van Holland-strand. Dat meldt wethouder Vincent Karremans aan de gemeenteraad.

Daarmee is de ingebruikname van het laatste deel van het traject op de Hoekse Lijn weer een stapje dichterbij. Afgelopen januari gaf de Inspectie Leefomgeving en Transport al een positieve verklaring over de veiligheid. Vervolgens heeft onlangs de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) een tijdelijke indienststellingsvergunning afgegeven. Hiermee kan het zogenoemde proefbedrijf daadwerkelijk van start.

Tijdens het proefbedrijf wordt, voor een periode van twee weken, de volledige dienstregeling gereden zonder passagiers. De verwachting is dat dit halverwege maart kan beginnen. De resultaten van twee weken testrijden worden gedeeld met de MRDH. Als die positief oordeelt, kunnen er niet lang daarna ook daadwerkelijk passagiers mee naar het strand.

"Het ziet er dus naar uit dat we ruim voor de zomer gebruik kunnen gaan maken van de metro aan zee", aldus Karremans. "Maar ik hecht er waarde aan te vermelden dat er tijdens het proefbedrijf natuurlijk zaken naar boven kunnen komen die gevolgen kunnen hebben voor de startdatum van de exploitatie."

Uitstel

De Hoekse Lijn is een zeer een langdurig project gebleken. Al meerdere keren is ook de oplevering van het laatste deel van het project uitgesteld. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in de zomer van 2022 al passagiers mee mochten naar het Hoekse strand. Dat werd later uitgesteld naar oktober en daarna eind november. Maar ook dat bleek te vroeg. In augustus werden de werkzaamheden van station Hoek van Holland Strand wel al afgerond.