Archief
WOS

Op deze locaties in Midden-Delfland wordt de komende jaren gebouwd

Tot 2030 worden er in Midden-Delfland ten minste 474 nieuwe woningen gebouwd. Dat bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad.

Het college deelde op verzoek van de OGP-fractie een lijst met alle woningbouwprojecten die er gepland staan en hoeveel woningen dat oplevert. De woningen worden gebouwd op de volgende locaties:

Fractievoorzitter Jakob Jongsma (OGP) merkte overigens wel op, dat dit aantal niet overeenkomt met de ambities van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 om tot 2030 elk jaar 75 woningen op te leveren. "Iedereen kan wel een beetje tellen, maar dat komt toch een stuk hoger uit dan deze 474 woningen. Het zijn allemaal projecten die al op stapel staan. Er zit niks nieuws bij. (...) Het is zo weinig."

Wethouder Wendy Renzen begreep de woorden van Jongsma. "Maar naar alle eerlijkheid hebben we ook gewoon onze handen eraan vol om te zorgen dat deze 474 woningen ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden."

Provincie nu wel akkoord

De plannen kwamen aan bod bij de behandeling van de Regionale Realisatieagenda, een document dat is gemaakt naar aanleiding van de woningmarktafspraken in de regio Haaglanden. Over die afspraken hadden de gemeente en de provincie eerder onenigheid. Midden-Delfland vond dat zij te veel sociale woningen zou moeten bouwen, bleef daarom bij haar oorspronkelijke plannen en weigerde vervolgens de woningmarktafspraken te ondertekenen.

De provincie greep in en zette alle nieuwe woningbouwplannen van Midden-Delfland 'on hold'. In de tussentijd is een extern bureau aan de slag gegaan, om te kijken of en hoe de gemeente zich meer kon inspannen om extra sociale woningen toe te voegen. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en de gemeente mag verder. "Antea (het bureau, red.) heeft geconstateerd dat het bod dat wij hebben gedaan ten tijde van het tussenakkoord een realistisch, haalbaar en wenselijk bod is voor onze gemeente."

Wel wordt gekeken of er in een aantal projecten (meer) sociale huur gebouwd kan worden; bijvoorbeeld in de Maaslandse Zoom en aan de Zuidrand van Schipluiden. Op die manier moet het percentage sociale huurwoningen iets omhoog gaan, van 21 naar 22 procent.