Archief
Gemeente Midden-Delfland

'Meer en kleinere appartementen aan Zuidrand Schipluiden'

Er worden aan de Zuidrand in Schipluiden mogelijk niet acht, maar twaalf appartementen gebouwd.

Dat blijkt uit een brief die het college van B en W in Midden-Delfland deze week heeft gestuurd aan de gemeenteraad.

Het oorspronkelijke idee was om aan Vlaardingsekade bij de straat Rozemond een complex met acht grote, dure, appartementen van 117 m2 te bouwen voor ouderen en empty-nesters (50+ers van wie de kinderen uit huis zijn). De raad ging daar in februari vorig jaar al mee akkoord. Toch waren er bij de oppositiepartijen PvdA, Mijn Partij en ChristenUnie twijfels over het plan. PvdA-fractievoorzitter Ellen Snethlage vroeg toen om onderzoek naar twaalf, goedkopere, appartementen van 78 m2. Dat zou de doorstroming volgens haar meer ten goede komen.

CDA, OGP, VVD en D66 steunden echter het collegevoorstel. Maar datzelfde gemeentebestuur komt nu terug op het idee van de grote woningen. "Afgezien van de vraag of dit type woningen aantrekkelijk genoeg is om de doorstroming op gang te brengen, zijn er twijfels of wij hier wel aan mee moeten werken. Er komen dan dure appartementen op de markt, terwijl er tegelijk behoefte is aan meer betaalbare woningen", zo is te lezen in de brief.

Ontwerp-bestemmingsplan

Momenteel wordt alles vastgelegd in een ontwerp-bestemmingsplan. Daarover mag de raad zich in september buigen en daarna mogen ook belanghebbenden zich erover uitspreken. Naar verwachting wordt het definitieve bestemmingsplan aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 definitief vastgesteld. Als dat is gebeurd, kan de bouw beginnen, zo schrijft het college. "Beroepen hebben geen schorsende werking, behalve wanneer iemand een voorlopige voorziening aanvraagt."

Naast het voorgenomen appartementencomplex staan ook nog vijf vrijstaande woningen gepland.

Kroonjuweel

Het gebied ten zuiden van de bebouwde kom in Schipluiden had voorheen nog de status 'kroonjuweel', een status die wordt gegeven aan unieke, zeer karakteristieke en gave erfgoed-ensembles in het Zuid-Hollands landschap. Om woningbouw toe te laten, moest de grond in feite worden afgewaardeerd. De provincie Zuid-Holland, die de kroonjuwelen vaststelt, heeft daar inmiddels medewerking aangegeven. Ter compensatie moet een stuk in de Commandeurspolder bij Maasland nu ook tot kroonjuweel worden bestempeld.