Archief
WOS

Provincie houdt nieuwe woningbouwplannen Midden-Delfland tegen

De provincie Zuid-Holland accepteert voorlopig geen nieuwe woningbouwplannen van de gemeente Midden-Delfland.

Daarmee onderneemt Gedeputeerde Staten stevig actie tegen het feit dat Midden-Delfland de woningmarktafspraken voor de regio Haaglanden niet heeft ondertekend.

Wethouder Wendy Renzen noemde die afspraken eerder 'niet realistisch', omdat ze volgens haar betekenen dat Midden-Delfland tot 2030 alleen sociale huur- en koopwoningen zou kunnen bouwen. In de gemeenteraad is eerder besloten dat alle nieuwe bouwplannen 30 procent sociale woningen bevatten en daar willen Renzen en een meerderheid van de raad niet van afwijken.

'Maximaal inspannen'

Het provinciebestuur noemt die houding 'teleurstellend' en neemt maatregelen. Het doel van de regionale woningmarktafspraken is om de sociale woningbouw evenredig te verdelen over de negen gemeenten in Haaglanden. "Het college is er niet van overtuigd dat de gemeente zich maximaal inzet voor de sociale woningbouwopgave en heeft daarom besloten om vooralsnog geen van de plannen van de gemeente Midden-Delfland te aanvaarden", verklaart het college van Gedeputeerde Staten.

De provincie wil een extern bureau in de armen nemen, om te kijken hoe Midden-Delfland meer sociale woningen kan gaan bouwen en wil daarover met de gemeente in gesprek. Mocht de gemeente zich daarna nog niet 'maximaal inspannen', dan gaat de provincie over tot zogenoemde proactieve aanwijzingen. Dit houdt in dat de provincie bepaalt waar en hoeveel Midden-Delfland sociaal moet bouwen.

Reactie gemeente Midden-Delfland:

"We zijn in gesprek met de provincie over dit onderwerp. We werken mee aan het genoemde onderzoek naar de mogelijkheden in onze gemeente. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een extern bureau."