Archief
WOS

WOS

Mogelijk acties in glastuinbouw

Er komen mogelijk acties in de glastuinbouw voor een betere cao, ook al betalen de (meeste) werkgevers vanaf 1 januari een hoger loon.

Dit is het gevolg van het mislukken van extra overleg over een nieuwe cao Glastuinbouw. Dat was nodig, omdat de leden van FNV Agrarisch Groen het eindbod van de werkgevers hebben afgewezen. Een overgrote meerderheid van de leden van CNV Vakmensen is wel akkoord gegaan, maar deze bond was woensdagavond wel aangeschoven om de werkgevers alsnog tot een beter bod te bewegen. "In het belang van de sector", aldus CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

Daar waren de werkgevers echter niet toe bereid. "Ze steken écht hun kop in het zand voor het koopkrachtverlies van hun werknemers door de hoge inflatie", stelt FNV-bestuurder Leo van Beekum na het vastlopen van het overleg. In de cao die het CNV met LTO, Glastuinbouw Nederland en Plantum heeft afgesloten, worden onder meer de lonen per 1 januari dit jaar met 3 procent verhoogd, waarna op 1 juli nog een verhoging met 2 procent volgt. De nieuwe cao loopt tot en met 31 december 2023. De werkgevers die bij de drie organisaties zijn aangesloten, zijn nu verplicht al hun werknemers het hogere loon uit te betalen. Werknemers bij niet aangesloten werkgevers zullen moeten wachten tot de minister van Sociale Zaken de cao verbindend verklaart voor de hele sector.

Voor FNV Agrarisch Groen is de geboden loonsverhoging niet genoeg. Van Beekum: "Het minimumloon is per 1 januari 10 procent gestegen, maar het loon van de overige werknemers niet. Op deze manier worden de ervaren mensen op de werkvloer met verantwoordelijk werk, bijna hetzelfde beloond als werknemers met minder ervaring." De vakbond gaat daarom nu met de leden in overleg over de vervolgstappen, waarbij acties niet worden uitgesloten. Het CNV zal daar niet aan meedoen, aldus Warnaar. "Maar we zijn natuurlijk niet tegen verbetering van de cao. Mochten er nog positieve wijzigingen komen dan gelden die dan ook voor iedereen."

Categorieen:
Nieuws Economie Westland