Bouwplan appartementencomplex aan Kerklaan moet opnieuw worden beoordeeld
De verleende omgevingsvergunning voor een appartementencomplex aan de Kerklaan in Wateringen (locatie Garage Dries) is door de rechtbank in Den Haag vernietigd.
De rechtbank oordeelt een aantal bezwaren van meerdere omwonenden gegrond, zo blijkt uit twee op vrijdag gepubliceerde vonnissen. Burgemeester en wethouders van Westland moeten alsnog toereikend motiveren dat het appartementencomplex wat bouwhoogte betreft niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en stedenbouwkundig gezien past in het straatbeeld.
Ook zal het college nader moeten motiveren dat het appartementencomplex wat privacy betreft geen onevenredige gevolgen heeft voor omwonenden.
Geen bedenkingen
Het appartementencomplex is formeel in strijd met het bestemmingsplan 'Kern Wateringen' omdat het deels wordt gebouwd op gronden met de bestemming 'bedrijf' en functieaanduiding 'autohandel' en deels op gronden met de bestemming 'tuin'. Na meerdere discussies heeft de gemeenteraad van Westland in januari dit jaar ingestemd met een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen'.
In dezelfde vergadering nam de gemeenteraad (met 24-15) een motie aan waarin het college werd opgeroepen "al het mogelijke te doen om het gebouw bij de planontwikkeling alsnog op te schuiven, zodat zoveel mogelijk tegemoet gekomen wordt aan de wens van de bewoners".
15,529 meter hoog
Zoals gesteld, wordt het appartementencomplex deels gebouwd op gronden met de bestemming 'bedrijf' (met een maximale bouwhoogte van 15 meter) en deels op gronden met de bestemming 'wonen' (met een maximale bouwhoogte van 10 meter).
Uit de door het college aan de rechtbank overgelegde bouwtekeningen blijkt dat de bouwhoogte van het complex 15,529 meter bedraagt. De rechter stelt: "Het overschrijdt de maximale bouwhoogte dus met ruim een halve meter voor zover het op de bestemming 'bedrijf' wordt gerealiseerd en ruim vijf en halve meter voor zover het op de bestemming 'wonen' wordt gerealiseerd. Het college heeft deze overschrijdingen ten onrechte niet bij de beoordeling betrokken."
Omdat het college de overschrijding van de maximale bouwhoogte niet bij de ruimtelijke afweging heeft betrokken, zal het college ook qua stedenbouwkundige beoordeling een nieuwe afweging moeten maken, "waarbij inzichtelijk wordt gemaakt dat ook bij een overschrijding van de maximale bouwhoogte het straatbeeld niet zal worden verstoord".
Privacy
Verder betoogden de buren dat hun woon- en leefklimaat onaanvaardbaar wordt aangetast doordat zij minder privacy hebben als gevolg van het appartementencomplex. Zij wezen er in dat verband op dat de balkons, loggia's en raampartijen inkijk geven in hun tuin en woning.
Tussen de bouwer en de buren is niet in geschil dat het realiseren van het appartementencomplex zal leiden tot vermindering van de privacy. Ook op dit punt wil de rechter dat het college inzichtelijk maakt dat de privacy van de buren niet onevenredig wordt aangetast.