Archief
Omroep West

Omroep West

Kinderopvang op boerderij razend populair

Wie het erf van boer Bas van den Berg in Schipluiden op een willekeurige doordeweekse dag oprijdt, zal hoogstwaarschijnlijk een tiental peuters in donkerblauwe overals en kaplaarzen tegenkomen.

En nee, dat is geen verzorgd uitje van een kinderdagverblijf. De boerderij ís het kinderdagverblijf. Boer Bas: "Ik wil dat mijn boerderij over twintig jaar ook nog bestaat; dan moet je er iets naast gaan doen."

Terwijl veel boeren zich achter de oren krabben hoe ze hun bedrijf moeten laten voortbestaan nu de overheid streng ingrijpt met stikstofmaatregelen, zijn er ook boeren die zich steeds meer toeleggen op nevenactiviteiten om aan hun inkomsten te komen. Zo ook boer Van den Berg van Hoeve Ackerdijk.

"Toen onze grote stal vijf jaar geleden leeg kwam te staan, stonden we voor het dilemma: wat gaan we met die ruimte doen? Ja, je kunt er dan voor kiezen om nóg meer koeien te houden, maar wij wilden liever de verbinding zoeken met het verstedelijkte gebied waarin we zitten en iets betekenen voor de mensen om ons heen. We hadden al regelmatig schoolklassen op bezoek, dit was een logische vervolgstap."

Agrarische kinderopvang wordt steeds populairder, meldt belangenorganisatie LTO Noord. In 2007 waren er twintig agrarische bedrijven met een opvang. Inmiddels zijn dat er 263. De totale omzet is gestegen van 4 miljoen naar 115 miljoen euro per jaar.

En zo werd de stal omgebouwd tot een heus kinderdagverblijf met vier groepen voor kinderen van nul tot vier jaar. Van den Berg: "De kinderen ontdekken hier dagelijks de natuur. Door in contact te zijn met dieren en planten, leren kinderen dat de natuur verzorging nodig heeft en weten ze waar hun voedsel vandaan komt. Eitjes rapen in de kippenren, aardbeien plukken in de moestuin en een bezoekje aan de koeienstal behoren tot de dagelijkse routine."

Toch was het voor de boer in het begin spannend of de kinderopvang ook gevonden zou worden. "We zitten niet echt dicht bij een woonwijk", vertelt hij. "Maar uiteindelijk ging het met mond-tot-mond-reclame snel. Inmiddels hebben we een wachtlijst. Ouders komen vanuit Delfgauw tot aan Pijnacker, Den Haag en Wateringen. Het is mooi dat ouders de meerwaarde van onze boerderij inzien en er voor om willen rijden."

Personeelstekorten? 'Niet op de boerderij'

Waar veel kinderdagverblijven kampen met grote personeelstekorten, heeft Hoeve Ackerdijk daar geen last van. "Maar het is een sectorbreed probleem", geeft ook Van den Berg toe. "Het enige dat wij proberen is zo goed mogelijk voor onze medewerkers te zijn."

Vooralsnog lukt dat. "Het is een fantastische combinatie", glundert pedagogisch medewerker Natasja. "Kinderen in contact kunnen brengen met de natuur en beestjes is heel mooi."

Omzet kinderopvang twee keer zo hoog

Hoewel Bas een biologische boer is, heeft ook hij te maken met de stikstofmaatregelen. "Het is vooral de onzekerheid waar wij als sector in zitten, die voor frictie zorgt." Daarom vindt hij het fijn dat de kinderopvang hem een zekere basis geeft.

"De omzet is inmiddels twee keer zo hoog als die van het boerenbedrijf. Terwijl de omvang van de verbouwde stal maar 300 m2 is. De rest van het erf is 57 hectare. Dat is bijna tweeduizend keer zoveel. Ik hoop dat ik op deze manier over dertig jaar ook nog steeds boer kan zijn."