Archief
Archief Fred van der Ende

Archief Fred van der Ende

Gravin Machteld eind dit jaar terug op Marktplein

Het beeld van Gravin Machteld wordt eind dit jaar teruggeplaatst op het Marktplein in 's-Gravenzande. Over de precieze plek wordt nog overlegd met marktkooplui, winkeliers en horeca.

Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad. De terugplaatsing van het beeld in 2022 was al aangekondigd bij de bekendmaking van de nieuwe coalitie van Westland Verstandig, GBW en VVD.

Het standbeeld van Machteld werd begin 2018 van het Marktplein verwijderd vanwege de herinrichting van het plein. Vervolgens werd direct duidelijk dat het daar niet meer zou terugkeren, maar op een andere plek in 's-Gravenzande. Met name fractievoorzitter Peter Duijsens (Westland Verstandig) heeft er jarenlang voor geijverd dat het beeld zou terugkomen op het Marktplein, "waar het hoort". Herhaaldelijk diende hij daartoe een motie in, maar Duijsens kreeg - op één keer na - geen meerderheid in de gemeenteraad.

Het nu nog steeds in opslag liggende standbeeld zou over enige tijd een plek krijgen in de tuin van het nieuwe appartementencomplex 'De Gravin' dat op de plek van het oude gemeentekantoor aan de Van Geeststraat komt. Plaatsing van het standbeeld op het Marktplein kost ongeveer 80.000 euro, plaatsing bij het appartementencomplex zou bijna 49.000 euro kosten.

Fietsnietjes en fietspad langs de Lee

Het college geeft in de brief een actueel overzicht de 'Snel voor mekaar'-punten, die eerder waren aangekondigd. Dit zijn volgens WV, GBW en VVD eenvoudige zaken die snel geregeld moeten worden. Voor deze punten is al geld begroot of weinig geld nodig. Uitvoering moet dan ook nog dit jaar gebeuren.

Twee zaken zijn al uitgevoerd. Op het Van Tijnplein in Naaldwijk zijn fietsnietjes geplaatst. Daarvoor zijn negen parkeerplaatsen opgeofferd. De fietsnietjes moeten wildparkeren van fietsen voorkomen. Het tweede al gerealiseerde punt is een verhard fietspad langs de Lee in De Lier, vanaf de Laan van Adrichem richting de Hohorst. Het vorige college had hier al het een en ander aan voorwerk gedaan.
Eerder werd ook al duidelijk dat de straatklok in Heenweg nog eind dit jaar terugkeert.

Camperplekken

Het wordt binnenkort mogelijk om te kamperen in Monster. Op het parkeerterrein bij strandslag Molenslag komen tien camperplekken. De aanleg daarvan begint nog deze maand. De verwachting is dat de werkzaamheden één à twee werkdagen gaan duren.

Niet parkeren op de Slaperdijk

De coalitiepartijen hadden eerder aangekondigd, dat strandgangers in Ter Heijde hun auto op warme stranddagen zouden mogen parkeren op de Slaperdijk. De WOS meldde begin augustus nog dat dat er dit jaar niet meer van zou komen. Nu blijkt dat het plan helemaal van de baan is. Het Hoogheemraadschap van Delfland, eigenaar van de dijk, geeft er geen toegang voor. Dit heeft te maken met de stikstofbelasting en het feit dat er natuuronderhoud plaatsvindt met schapen. "Dit weerhoudt het college er niet van om op zoek te blijven gaan naar een optimalere parkeersituatie in Ter Heijde in het strandseizoen.

De Slaperdijk in Ter Heijde. Google Streetview