Archief
Archief Fred van der Ende

Archief Fred van der Ende

Machteld terug naar Marktplein en straatklok naar Heenweg

Het standbeeld van Gravin Machteld keert toch terug op het Marktplein in 's-Gravenzande en de straatklok van Heenweg komt ook terug.

Dit zijn twee voornemens uit het coalitieakkoord van Westland Verstandig, GBW en VVD dat vanavond is gepresenteerd.

Het standbeeld van Machteld werd begin 2018 van het Marktplein verwijderd vanwege de herinrichting van het plein. Vervolgens werd direct duidelijk dat het daar niet meer zou terugkeren, maar op een andere plek in 's-Gravenzande. Met name fractievoorzitter Peter Duijsens (Westland Verstandig) heeft er jarenlang voor geijverd dat het beeld zou terugkomen op het Marktplein, "waar het hoort". Herhaaldelijk diende hij daartoe een motie in, maar Duijsens kreeg nimmer een meerderheid in de gemeenteraad.

Het nu nog steeds in opslag liggende standbeeld zou over enige tijd een plek krijgen in de tuin van het nieuwe appartementencomplex dat op de plek van het oude gemeentekantoor aan de Van Geeststraat komt, maar de nieuwe coalitie kiest dus toch voor het Marktplein.

Straatklok Heenweg

De vertrouwde straatklok aan het einde van de Heenweg was in de lente van 2021 ineens verdwenen. In de zomer werd duidelijk dat de klok tijdens werkzaamheden was beschadigd. De dader lag op het spreekwoordelijke kerkhof.

Later werd bekend dat de straatklok op 1 juni was weggehaald door een elektrotechnisch bureau. Dat bureau deed dit in opdracht van de gemeente Westland. Aan het college van B en W werd door Peter Duijsens onder meer de vraag voorgelegd waarom de straatklok was weggehaald. Duijsens ging er wel vanuit dat de klok zou terugkeren. Maar wanneer?, zo wilde hij weten.

Archief Google Streetview

Maar dat zag het college niet zitten. De straatklok was niet meer van deze tijd, waarin iedereen de tijd direct bij de hand heeft. Een bewoner van Heenweg heeft vervolgens bijna wethouder Snijders gestalkt om de klok te mogen krijgen of kopen. Maar dat was allemaal bestuurstechnisch geen optie. De drie nieuwe coalitiepartijen willen nu dat de klok nog in 2022 wordt teruggeplaatst.

'Snel voor mekaar'

Machteld en de straatklok worden in het coalitieakkoord genoemd onder het kopje 'Snel voor mekaar' punten. Dit zijn volgens WV, GBW en VVD eenvoudige zaken die snel geregeld moeten worden. Voor deze punten is al geld begroot of weinig geld nodig. Uitvoering moet dan ook nog dit jaar gebeuren. De andere punten die daarin worden genoemd zijn:

  • Er komt een apart fietspad langs de Lee (Laan van Adrichem richting Hohorst) in De Lier, zodat er een scheiding is tussen voetgangers en fietsers;
  • Het kruispunt Herenstraat/Heulweg/Plein in Wateringen wordt opgeknapt. Er komen adequate maatregelen om de verkeersdoorstroming in de Herenstraat te verbeteren;
  • Woonwijken 'De Ranken', 'Gouw', en 'Uithofpark' krijgen een veilige fietsroute naar het centrum van Kwintsheul;
  • Bij Molenslag komen tien camperplekken waar gebruikers maximaal 24 uur mogen staan;
  • Het Oranjeplein in Maasdijk wordt vergroend;
  • Op warme, drukke, stranddagen wordt de Slaperdijk geopend als parkeerterrein, om de druk in Ter Heijde te verlichten;
  • Fitpark Heenweg wordt versneld uitgevoerd;
  • Het aangezicht van de Voorstraat in Poeldijk wordt verbeterd;
  • Er komt een Opzoomer-project in de Honselse Vogelbuurt, waarin de gemeente en inwoners samen het groen gaan verbeteren en onderhouden;
  • Op het Van Tijnplein in Naaldwijk komen fietsnietjes, zodat winkelend publiek de fietsen beter kwijt kan. Bij de fietsenstalplaatsen op het Wilhelminaplein komen oplaadplekken voor fietsen.