Archief
Archief Google Streetview

Archief Google Streetview

Waarom is de straatklok weg uit Heenweg?

Bewoners en bezoekers van Heenweg vragen zich af waarom de straatklok aan de voet van de Maasdijk al enige tijd weg is.

Gedurende ruim negentig jaar heeft daar een uurwerk de passanten laten weten hoe laat het was. De komst van de klok was te danken aan de toenmalige gemeente ’s-Gravenzande. Het was op 27 maart 1929 dat de gemeenteraad besloot om een krediet van 300 gulden uit te trekken voor de plaatsing van een elektrische klok bij Heenweg.

De klok zou worden geplaatst tussen de op- en afritten naar en van de Maasdijk. Aanvankelijk kwam er een statig exemplaar te staan. Van die grote ronde klok is nog een prachtige zwart-witfoto uit 1937 te vinden in het Historisch Archief Westland.
Later is er een simpel rechttoe rechtaan-exemplaar voor in de plaats gekomen.

Horloge vergeten
Niet alleen inwoners van Heenweg ontwikkelden een band met die straatklok. Zo schreef de Naaldwijkse columnist Cent Wageveld in 2003: "Het pittoreske buurtschap Heenweg heeft niet veel. Er is geen bakker, geen slager en geen kruidenier. Die fietsenmaker is reeds lang geleden gestopt en ook de sigarenboer verkoopt er al jaren geen saffies meer. Toch hebben ze daar langs de N220 wel iets dat in menig ander grotere Westlandse kern ontbreekt: een echte werkende straatklok!"

Wageveld schreef verder onder meer: "Ook veel niet-Heenweggers hebben die klok in hun hart gesloten. Ze bouwen er hun looprondjes omheen, zeker die keren dat ze erachter komen zonder horloge van huis te zijn vertrokken. Ook ik. En ik kan u vertellen dat het mij met enige regelmaat overkomt dat ik, vanwege grote haast, het huis horlogeloos verlaat."

Sinds 1 juni weg
Inmiddels is duidelijk geworden dat de straatklok op 1 juni is verwijderd door een elektrotechnisch bureau. Dat bureau deed dit in opdracht van de gemeente Westland. Aan het college van B en W is nu door Peter Duijsens (Westland Verstandig) onder meer als vraag voorgelegd waarom de straatklok is weggehaald. Duijsens gaat er wel vanuit dat de klok terugkeert. Maar wanneer?, wil hij weten.

Westlandsche Courant 30-03-1929

Heenweg, 1937 Historisch Archief Westland