Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Delfland gaat met nieuw vangtuig rivierkreeften vangen

Vier jaar geleden vroeg de Algemene Waterschapspartij er al om, maar nu begint Delfland met een proef om actief rivierkreeften weg te vangen. Dat gebeurt met een nieuw vangtuig.

Het probleem rondom de rivierkreeften is nog steeds erg groot. En het worden er steeds meer. Dat ervaart ook een man die zit te vissen in een vijver bij Delftse Hout. Om de haverklap zit er een kreeft aan zijn haak. En dat terwijl hij toch echt liever gewoon een vis vangt. "Het is niet te doen, telkens moet ik mijn haakje afknippen", zegt de visser.

De kreeften hebben het hier makkelijk.

Wilco de Bruijne (HH Delfland)

Wilco de Bruijne van het Hoogheemraadschap van Delfland herkent het probleem. Hij ziet hoe de rivierkreeft er voor zorgt dat al het leven in de Nederlandse wateren langzaam verdwijnt. "De rivierkreeften eten alle planten op. Ze gaan net zo lang door tot er alleen nog maar rivierkreeften over blijven", legt hij uit.

Uit Amerika

De rivierkreeften die voor zo veel overlast zorgen horen hier officieel niet te leven. "Oorspronkelijk leven deze beesten in de Everglades, een moerasgebied in Florida. In vergelijking met daar hebben de kreeften het hier makkelijk. Ze hebben weinig natuurlijke vijanden, het water is hier altijd goed op peil en ze hebben meer dan genoeg te eten", gaat De Bruijn verder.

Delfland is al jaren bezig met een onderzoek naar hoe ze deze plaag het beste aan kunnen pakken. Vorig jaar is er een steekproef uitgevoerd om te kijken waar de kreeften zitten en hoe ze zich voortplanten. Er werd toen gewerkt met reguliere visfuiken om de grote kreeften uit het water te vissen.

Nieuw vangtuig

Met die reguliere visfuiken en -korven kun je dus wel degelijk kreeften vangen. Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij zit het hoogheemraadschap daarom al jaren achter de broek aan, om ervoor te zorgen dat de rivierkreeften worden weggevangen. "Al in 2018 vroegen wij het Hoogheemraadschap van Delfland om te beginnen met het intensief wegvangen van de kreeften", vertelt Middendorp. "Het buurwaterschap Schieland & Krimpenerwaard al twee jaar actief rivierkreeften aan het wegvangen in de Krimpenerwaard. Daar vangen ze duizenden kilo's aan kreeft."

Wilco de Bruijne legt uit waarom het zo lang duurt voordat het intensieve wegvangen gebeurt. "Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een effectief nieuw vangtuig voor de rivierkreeften. De vangtuigen die er nu zijn hebben veel bijvangst en dat is iets wat we niet willen. Nog belangrijker is dat de huidige fuiken en korven de kleine kreeften niet vangen. En juist die kleine kreeften zijn van essentieel belang als je de totale kreeftenpopulatie naar beneden wil halen." De Bruijne is van mening dat het met de huidige techniek te veel geld zou kosten en dat het te weinig resultaat zou opleveren.

In de Krimpenerwaard vangen ze duizenden kilo's aan kreeft.

Hans Middendorp (AWP)

Proef

Samen met de Universiteit van Wageningen heeft het Hoogheemraadschap van Delfland de afgelopen tijd gewerkt om een effectief vangtuig te ontwikkelen. "Eind deze maand wordt deze gepresenteerd en in juli beginnen we een proefproject. Dan gaan we op drie verschillende locaties beginnen met het intensief wegvangen van de kreeften", vertelt De Bruijne. Het nieuwe vangtuig zou weinig tot geen bijvangst hebben en vangt ook de kleine kreeftjes. Dan is het afwachten en hopen dat het nieuwe vangtuig een oplossing biedt tegen de rivierkreeftenplaag.