Archief
WOS

WOS

Delfland pakt bestrijding exotische rivierkreeften wetenschappelijk aan

Het Hoogheemraad van Delfland kiest voor een wetenschappelijke aanpak van de bestrijding van exotische rivierkreeften.

Daarom is Delfland deze week begonnen met een nulmeting. Op drie locaties in het beheergebied van dit waterschap worden die ongewenste kruipdieren gevangen en geteld.
Deze drie weken durende nulmeting loopt vooruit op een proef met het wegvangen van deze indringers in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Wageningen Universiteit. Met behulp van de nulmeting wil Delfland later kunnen vaststellen of het structureel wegvangen van deze diertjes effect heeft.

Exotische rivierkreeften, waaronder vooral de rode Amerikaanse rivierkreeften, horen van nature niet thuis in ons water, maar ze voelen zich er wel thuis: zij planten zich razendsnel voort en hebben nauwelijks natuurlijke vijanden. Hun aantal heeft zich in de afgelopen decennia zo uitgebreid dat dit tot problemen leidt.

Met hun graaf- en vraatgedrag brengen ze schade toe aan oevers en de waternatuur. Dat is slecht voor de waterveiligheid, de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Delfland wil daarom onderzoeken of het wegvangen van de diertjes kan bijdragen aan een oplossing.

Hoogheemraad Marcel Belt vertelt bij Maarten in de Middag over de aanpak