Archief
WOS

WOS

Opnieuw permanent negatief advies voor zwemwater Wollebrand

Zwemmen in het water bij het strandje in de Wollebrand in Honselersdijk wordt ook dit jaar afgeraden.

De Omgevingsdienst Midden-Holland, dat de waterkwaliteit beoordeeld, heeft net als vorig jaar een permanent negatief zwemadvies afgegeven. Dat geldt voor het hele zwemwaterseizoen, van 1 mei tot 1 oktober. De beslissing is genomen, omdat de waterkwaliteit de afgelopen jaren niet goed genoeg was. "De wet schrijft voor dat de zwemwaterkwaliteit ten minste aanvaardbaar dient te zijn. Bij de classificatie ‘slecht’ dient een permanent negatief advies te worden ingesteld", aldus de ODMH.

Er geldt geen verbod, maar alleen een advies. Zwemmen kan dus op eigen risico. En het Hoogheemraadschap van Delfland liet vorig jaar al weten dat dit permanente negatieve zwemadvies niets zegt over de actuele waterkwaliteit. Die kan wekelijks en zelfs dagelijks verschillen. Delfland doet daarvoor metingen, waarvan het resultaat wordt gepubliceerd op Zwemwater.nl. Het advies geldt niet voor de waterskibaan.

Op dit moment doen Delfland en de gemeente Westland onderzoek naar de bron van de ellende, zodat ze die kunnen aanpakken. "Bij De Wollebrand spelen menselijke fecaliën (uitwerpselen, red.) een rol", zei hoogheemraad Marcel Belt in februari.