Langer wachten op nieuwe verpleeghuisplekken Naaldwijk
De nieuwe Naaldhorst in Naaldwijk laat nog jaren op zich wachten en dat betekent dat er voorlopig geen verpleeghuisplekken bij komen in Westland.
Wethouder Piet Vreugdenhil had de gemeenteraad vorige maand al voorzichtig geïnformeerd over dreigende vertraging. De verwachting was dat de nieuwbouw er in de loop van 2024 op zijn vroegst zou staan, maar de eigenaar van de locatie, Pieter van Foreest, heeft de gemeenteraad laten weten dat waarschijnlijk pas in 2027 de nieuwbouw klaar kan zijn. "Die vertraging heeft met heel veel zaken te maken, maar ook met de coronacrisis. Het goede nieuws is dat we nu meer bedden gaan bieden dan de eerder genoemde 120", zegt woordvoerder Ilonka Ouwendijk. Hoe veel meer bedden er komen, kon ze nog niet zeggen.
Een jaar geleden liet de zorgorganisatie al weten dat er 120 bedden zouden komen in de nieuwbouw en dat het gebouw in de eerste plaats tijdelijk onderdak zou gaan bieden aan bewoners van de Triangel uit De Lier. "Al die locaties zijn verouderd en moeten op de schop", zei wethouder Piet Vreugdenhil in een reactie. Hij zou het liefst alle ouderen die uit het ziekenhuis komen en zorg nodig hebben opvangen in Westland, maar dat kan nu nog niet. "Bovendien is dat een zaak van de instellingen in overleg met het zorgkantoor."
Vertraging
De vertraging zit volgens de wethouder in de herijking van de vastgoedstrategie van Pieter van Foreest. Hij denkt zelf dat de zorginstelling mogelijk voor een veilige schatting heeft gekozen en hoopt dat het pand al in 2026 open kan. Volgens de woordvoerder van Pieter van Foreest kan dat echt niet.
Over het onderbrengen van ouderen die uit het ziekenhuis komen en een verpleeghuisbed nodig hebben, maakt de wethouder zich geen zorgen: "Nu kunnen de mensen terecht in De Hooge Tuinen in Naaldwijk, De Kreek in 's-Gravenzande en de Triangel, verder komt gespecialiseerde zorg steeds vaker aan huis en voor dementerenden hebben we nog de Rozenhof in Naaldwijk."
Pieter van Foreest werkt ondertussen hard aan het bieden van extra plekken: "We kijken bij de huidige locaties waar we extra bedden bij kunnen krijgen. Dan moet je niet denken aan tijdelijke plekken in bijgebouwen, wij denken echt aan aanbouw op eigen terrein", zegt Ouwendijk. Ze denkt niet dat er een tekort aan bedden zal ontstaan: "In coronatijd stonden hier bedden leeg. Alleen in het crisisverblijf zou een probleem kunnen ontstaan. Daar is per regio een aantal bedden afgesproken en samen met bijvoorbeeld Maassluis zitten we in een kring. Als alle crisisbedden daar vol zitten, moeten we die kring uitbreiden en dan kan het gebeuren dat er iemand verder weg wordt geplaatst. Maar dat gaat om gevallen die binnen 24 uur een bed nodig hebben. Dat geldt dus niet voor mensen die uit het ziekenhuis komen en zorg nodig hebben."