Archief
Omroep West

Omroep West

Oekraïense vluchtelingen welkom in Westlandse kassen: 'Eerste gesprekken worden al gevoerd'

Westlandse tuinders en uitzendbureaus verwelkomen de Oekraïense vluchtelingen met open armen om in de kassen te komen werken.

Het aantal arbeidsmigranten in de glastuinbouw loopt de afgelopen jaren steeds verder terug en dat kunnen de Oekraïense vluchtelingen opvangen als het aan de uitzendbureaus ligt. Glastuinbouw Nederland: "Maar het belangrijkste is hen eerst veiligheid bieden."

Oekraïense burgers die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten, kunnen in de EU een speciale status krijgen. Daarmee kunnen ze ten minste een jaar in een EU-lidstaat wonen en werken en hoeven ze niet de gebruikelijke asielprocedure voor niet-EU-burgers te doorlopen. Voor de uitzendbureaus en Westlandse kwekers biedt dat perspectieven: zij kampen de laatste jaren met een tekort aan arbeidsmigranten.

Tomatenkwekers verwachten zelfs dat dit tekort vanaf de zomer alleen maar groter wordt. Sinds de gasprijzen extreem hoog zijn, telen zij namelijk met natuurlijk zonlicht en gaan ze over een paar maanden allemaal tegelijk oogsten. "Dan komt er echt een piek en neemt dus ook de vraag naar arbeid toe", zegt Margriet Looije van Looye Tomaten in Naaldwijk. "Oekraïners zijn hartstikke welkom."

'Oekraïense mentaliteit'

"Er worden op dit moment zelfs al gesprekken gevoerd om de Oekraïense vluchtelingen in de kassen te laten werken", vertelt ook een woordvoerder van uitzendbureau Tadiro in De Lier. Maar denken mensen die net uit een oorlog komen al aan werken? Volgens Roksolana Volk wel. Ze is zelf Oekraïense en recruiter bij uitzendureaus NL Jobs in Maasdijk. "Ik ken de Oekraïense mentaliteit. Wij willen gewoon graag hard werken en geld verdienen, dus ik verwacht absoluut dat veel Oekraïense vluchtelingen straks in de kassen gaan werken."

Oekraïners die hier voor langere tijd willen werken, moeten nu nog via hun Nederlandse werkgever een tewerkstellingsvergunning krijgen. Daar komt veel papierwerk bij kijken. Weinig Oekraïners lijken mede daardoor die stap te nemen: het waren er 220 in 2020. Of de tewerkstellingsvergunning voor Oekraïners helemaal verdwijnt, is volgens de IND nog onduidelijk. Zeker is wel deze regels voor Oekraïners om hier te mogen werken soepeler zullen worden.

Schenkeveld Tomaten in De Lier, dat samenwerkt met uitzendbureau Tradiro, ontvangt de vluchtelingen in elk geval met open armen. "Wij hebben direct aan ons uitzendbureau laten weten dat we graag meewerken om deze mensen een werkplek te bieden, áls de tijd daar rijp voor is", zegt Rokien Schenkeveld. "Het belangrijkste voor nu is dat ze zich veilig voelen. Als werken hen op een gegeven moment structuur en houvast geeft, staan wij er absoluut voor open."

'Misstanden moeten we absoluut voorkomen'

Glastuinbouw Nederland is bezig met een inventarisatie van de ruimte die kwekerijen hebben om mensen uit Oekraïne op te vangen en mogelijk werk te bieden. "De prioriteit ligt écht bij het bieden van fatsoenlijke huisvesting, goede gezondheidszorg en scholing voor de kinderen", meldt een woordvoerder.

"Het mooiste is als deze vluchtelingen straks weer terug naar huis kunnen. Indien dat niet mogelijk blijkt te zijn, dan willen we mensen helpen om te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Werken in de kas is dan een optie, maar alleen als de randvoorwaarden heel goed zijn geregeld. Misstanden moeten we absoluut voorkomen."

Van de in de tuinbouw werkende internationale werknemers was vorig jaar 2 procent Oekraïens, zegt Glastuinbouw Nederland. Dat komt neer op ongeveer 1.200 mensen.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland