Archief
Ridder Holding

Ridder Holding

Westlanders naar Dubai om voedseltekorten wereldwijd op te lossen

Van een tomatenplukrobot tot aan een op afstand bestuurbare kas. Deze en andere Westlandse tuinbouw-innovaties zijn de komende dagen te zien op de World Expo in Dubai.

Westlanders grijpen het evenement aan om de wereld duidelijk te maken hoe 'hightech' tuinbouw een bijdrage kan leveren aan voedselzekerheid. Directeur Eric Egberts van Dutch Greenhouse: "De glastuinbouw kan écht voedseltekorten oplossen."

Eén van die 'hightech' innovaties die de komende dagen in Dubai voor 'oh's' en 'ah's' moet zorgen, is de tomatenplukrobot, gemaakt door Ridder Group uit De Lier. "Een tomaat vanuit Nederland die met een vliegtuig naar Dubai gaat, is nu alleen beschikbaar voor de happy few", legt Joep van de Bosch van Ridder Group uit. In Dubai worden namelijk nog geen tomaten gemaakt.

"Maar met onze tomatenplukrobot kunnen tomaten makkelijker lokaal geproduceerd worden, én worden dus voor een veel grotere groep beschikbaar." Hij verwacht dat zijn plukrobot in Dubai hoge ogen zal gooien. "Het is de eerste ter wereld. Al twintig jaar zijn bedrijven bezig om de glastuinbouw te robotiseren, maar in de kas zelf is het nog niemand gelukt. Wij zijn de eerste, daar ben ik trots op. En ik verwacht dat over tien jaar geen mens meer in de kas te vinden is."

Voedselproducent

Een andere innovatie die op de World Expo wordt getoond, is die van 'vertical farming'. Daarbij wordt de volledige teelt door een computer gestuurd in een afgesloten kas. "We hebben software die bepalen hoeveel zuurstof, licht en mest de planten nodig hebben", vertelt Art van Rijn van Artechno. "Ze worden in de kas door een computer van de ene naar de andere groeifase gestuurd. Zo krijg je uiteindelijk het beste product, met minimale reststoffen."

"Nederlanders zijn experts in het halen van de maximale opbrengst uit elke hectare op een duurzame manier, met minder water, minder gewasbescherming, minder mest, en minder koolstofuitstoot", benadrukt ook directeur Eric Egberts van Dutch Greenhouse Delta, één van de bedrijven die het programma in Dubai heeft bepaald. "Ondanks dat we een klein landje zijn, behoren we tot de op één na grootste voedselproducent ter wereld."

Kennis kopiëren

"Maar wereldwijd is er een steeds grotere vraag naar zelfvoorziening", gaat hij verder. "En we willen in Dubai vertellen dat wij bij dát vraagstuk kunnen helpen." Maar zijn deze innovaties ook voor elk land financieel haalbaar? "Het is een dure investering", geeft Van de Bosch toe. "Maar deze tomatenplukrobot bijvoorbeeld, betaalt zich al in drie jaar terug. Vanaf dat moment heb je dus helemaal geen arbeidskosten meer."

Toch schuilt er ook een gevaar in het op de World Expo tentoonspreiden van al die kennis. Van de Bosch: "Wij willen natuurlijk uiteindelijk onze techniek verkopen, en niet dat mensen onze techniek gaan kopiëren. Daar zijn we wel heel alert op." Volgens de directeur van Dutch Greenhouse mag het geen reden zijn om het tuinbouwverhaal niet in Dubai te delen. Egberts: "Wij hebben een taak met elkaar en dat is borden op de wereld vullen. Wij als tuinbouw kunnen daar een heel belangrijke bijdrage aan leveren. En dat moeten we gewoon doen."

De wereldtentoonstelling wordt nog tot 31 maart 2022 gehouden. De expo is een internationaal podium voor landen om zich te presenteren aan de wereld. Ze kunnen laten zien wat ze in huis hebben op gebied van innovatie en duurzaamheid. En oplossingen aandragen voor grote mondiale problemen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland