Archief
WOS

WOS

Afwikkeling schade grafvernielers nog niet duidelijk

Bij de gemeente Westland is nog niet duidelijk hoe de vernielingen op begraafplaats Beukenhage in 's-Gravenzande worden afgewikkeld.

Het college van burgemeester en wethouders zal zich hier binnenkort over beraden, zo laat wethouder Snijders weten in antwoord op vragen van de fractie Westland Verstandig.

Op 6 juli vorig jaar werden in de nachtelijke uren op bijna 150 graven vernielingen aangericht door twee tieners. De gemeente had zich als een van de benadeelde partijen - zoals dat heet - gevoegd in het strafproces om de gemeentelijke schade te verhalen op de daders. De rechtbank Den Haag heeft eind oktober beide minderjarige verdachten elk een werkstraf van 80 uren opgelegd. Ten aanzien van de vorderingen van de benadeelde partijen (waaronder de gemeente Westland) heeft de rechtbank geoordeeld dat deze niet ontvankelijk waren in dat proces.

De benadeelde partijen zullen op basis van de uitspraak van de strafrechter elk zelf moeten bepalen of zij naar de civiele rechter stappen om de geleden schade op de daders te verhalen, aldus Westland.
Zoals aangegeven beraadt het college zich binnenkort op de vraag of daartoe wordt overgegaan. Over de uitkomst van dat beraad zal de gemeenteraad worden geïnformeerd. Ook de andere benadeelden zullen worden geïnformeerd over het gemeentelijk standpunt.

De schade van de gemeente werd in juli geschat op bijna 10.000 euro.