Archief
WOS

WOS

Tieners krijgen werkstraf van 80 uur voor slopen van 150 graven

Twee jongens van 14 en 16 jaar oud die afgelopen zomer 150 graven op begraafplaats Beukenhage in 's-Gravenzande vernielden, hebben van de rechtbank een werkstraf van tachtig uur gekregen.

Het ongeloof was groot nadat er in juli op de begraafplaats aan de Naaldwijkseweg een gigantische ravage was aangericht. Grafstenen waren vernield en bloempotten gebroken. Bij de kindergraven lagen de speelgoedautootjes en glasscherven van stukgeslagen windlichten over het pad heen gegooid.

Nabestaanden noemden het slopen van de graven 'onmenselijk'. "Waarom doet iemand dit?", vroegen veel mensen zich af. "Het doet echt heel veel met me", vertelde een vrouw in tranen al eerder. "Het is al erg genoeg dat ik in korte tijd drie mensen ben verloren. En dan doe je dit. Ik heb echt nul respect voor deze mensen. Echt nul."

Motief

De politie vroeg omwonenden om camerabeelden en riep getuigen op zich te melden, waarna er diverse tips binnenkwamen en de jongens werden opgepakt. Over het motief van de jongens kan het OM niks bekendmaken.

"We kunnen alleen zeggen dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachten een belangrijke rol spelen", aldus een woordvoerder. Omdat het gaat om minderjarigen, was het een besloten zitting en wordt daar verder niks over bekendgemaakt. Het OM eiste een werkstraf van tachtig uur tegen de minderjarigen, waarvan dertig voorwaardelijk. De rechtbank heeft een werkstraf van tachtig uur onvoorwaardelijk opgelegd.

Janine Beukel startte eerder een inzamelingsactie voor de nabestaanden, en vertelt bij Maarten in de Middag wat er met het geld gaat gebeuren