Archief
Steffie Taal

Steffie Taal

Cheque inzamelactie graven overhandigd aan gedupeerde grafschennis

Janine Berkel uit 's-Gravenzande heeft een cheque van 12.000 euro overhandigd aan een gedupeerde van de grafschennis van Beukenhage.

Zij begon een inzamelactie voor herstel van de graven, direct nadat ze van de vernielingen hoorde. Berkel wilde de gedupeerden een steun in de rug bieden. "Er is massaal gereageerd vanuit het hele land", vertelt ze. "Het blijft natuurlijk een dubbel gevoel waarom we hier vandaag zijn, maar ik ben toch heel blij dat ik vandaag een cheque van 12.000 euro aan de nabestaanden mag overhandigen."

Burgemeester Arends kreeg ook een cheque met een deel van het geld. Hij beloofde bij de kindergraven een blijvend monument te plaatsen. Daar werd grote schade aangericht. Eerder is van het geld al een nieuw bankje gekocht voor op de begraafplaats.

Tekst gaat verder onder de video.

Een van de gedupeerden is Dries Bongaards. Zijn opa en oma liggen op de begraafplaats en de bijhorende stenen waren totaal verwoest. "Het lag hier volledig in puin. Overal zag je kapotte stenen. Het ergste vond ik de kindergraven, je kan niet begrijpen dat iemand zoiets doet." Desondanks staat de Westlander nu wel met een goed gevoel op de begraafplaats. "Het blijft enorm triest wat hier gebeurd is, maar het is wel mooi dat zoveel mensen hun medeleven hebben betuigd, en dat daarmee een deel van de schade hersteld is."

Bij het graf van zijn opa en oma is dat nog niet het geval. "Het is een heel mooi bedrag, maar toch net te weinig, om álles opnieuw in te richten." Daarom heeft de gemeente Westland toegezegd ook nog een deel van de schade te vergoeden.

Emotionele schade

Arends: "Ik ben blij dat we zoveel mogelijk hebben kunnen herstellen in materiele zin, maar het zal voor de nabestaanden nog een poos duren voordat ook de emotionele schade hersteld is." Bongaards kan dat bevestigen. "Wat hier gebeurd is, dat is zo verdrietig. De emotionele schade gaat niet meer weg. Met name voor mijn moeder en tante is dat heel erg geweest. Mijn tante - die het graf altijd netjes bijhield - kan sindsdien niet meer hier komen. Het is gewoon heel erg om aan te zien."

Half juli werden op begraafplaats Beukenhage aan de Naaldwijkseweg 100 tot 150 graven vernield. Berkel werd zelf niet getroffen door vandalisme, maar zei dat ze niet stilletjes achterover kon zitten.

Vlak na de gebeurtenis werden twee minderjarige jongens opgepakt voor de grafschennis. In oktober stonden zij voor de kinderrechter. Hen werd een werkstraf van 80 uur opgelegd.