Archief
Gemeente Midden-Delfland

Gemeente Midden-Delfland

Rodenburg vertrekt als burgemeester Midden-Delfland

Arnoud Rodenburg stopt per 1 juli na achttien jaar als burgemeester van de gemeente Midden-Delfland. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt tijdens een digitale vergadering van de gemeenteraad.

Rodenburg heeft die beslissing eigenlijk al zes jaar geleden genomen. "Toen heb ik besloten om me nog zes jaar te verbinden aan de gemeente", zegt hij in gesprek met de WOS. "Ik heb me achttien jaar vol ingezet voor deze gemeente. Dat was een hele mooie periode, waarin we veel hebben gedaan en bereikt."

Dat Rodenburg de afgelopen zes jaar nog door kon, mag ergens een klein wonder heten. Op 26 januari 2016 - morgen op de dag af zes jaar geleden - liep de herbenoemingsprocedure uit op een drama. Ondanks dat de vertrouwenscommissie hem unaniem voor een derde termijn had voorgedragen, stemde een meerderheid van de gemeenteraad onverwachts tegen een tweede herbenoeming.
Na tussenkomst van de commissaris van de Koning bleek er toch voldoende draagvlak te zijn voor een derde termijn en mocht Rodenburg toch blijven. De 'soap' leidde uiteindelijk tot het opstappen van CDA-fractievoorzitter Kees van der Vaart en het terugtreden van Ivan Trouwborst als fractieleider van OGP. Beiden vonden dat zij fouten hadden gemaakt.

De burgemeester heeft de procedure van zes jaar geleden niet laten meewegen in zijn keuze om nu te stoppen. "Dat heeft in mijn beslissing niet meegespeeld. We kunnen uitvoerig praten over hoe het zes jaar geleden ging. Het was een zwarte bladzijde, waar we het niet meer over moeten hebben. Dat is verloren energie."

Tekst gaat verder onder de video.

Dertig jaar bestuurlijk werk

Op 1 juli 2004 werd Rodenburg geïnstalleerd als opvolger van waarnemend burgemeester John de Prieëlle. Daarvóór was hij al dertien jaar actief binnen de voormalige deelgemeente Overschie in Rotterdam. "Na dertig jaar bestuurlijk werk is het tijd om iets te doen aan de andere kant van het spectrum", aldus Rodenburg. Wat hij precies wil gaan doen, is nog niet duidelijk. "Alles staat open, ze mogen me bellen. De bestuurlijke ervaring die ik heb opgebouwd is heel handig te gebruiken, ook op andere vlakken. Misschien komen er dingen op mijn pad waar ik nu zelf nog niet aan heb gedacht."

Rodenburg blijft in elk geval wonen in Schipluiden. "Wij hebben hier een fantastisch mooie plek gevonden, midden in het hart van Midden-Delfland. Daar staat ons huis en vanuit dat huis ga ik mijn toekomst verder in."

Naar verwachting neemt de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen van maart het voortouw in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Zo moet er onder andere een profielschets worden opgesteld.

Burgemeester Rodenburg vertelde op de radio of hij altijd al burgemeester wilde worden