Slechte verhoudingen zorgden voor fouten in proces herbenoeming Rodenburg
Alles wat mis kon gaan in het proces rond de herbenoeming van burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland ging mis en dat stapelde zich op in een belabberd proces. Dat schrijft de onafhankelijk adviseur Hans Andersson in zijn advies over de zaak. Het hele proces heeft het vertrouwen in de politiek geschaad.
Andersson werd ingeschakeld nadat er binnen de gemeenteraad een vertrouwensbreuk was ontstaan als gevolg van de onverwachte uitkomst van een geheime stemming over de eventuele herbenoeming. Het directe probleem werd opgelost door commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit, die de voltallige gemeenteraad naar Den Haag riep en tot de conclusie kwam dat Rodenburg uiteindelijk toch op voldoende draagvlak kon rekenen.
Harde tegenstellingen
Andersson heeft gedurende vier weken onderzoek gedaan naar de verhoudingen binnen de gemeenteraad en de fracties. Dat deed hij in diverse gesprekken met de burgemeester en de fractievoorzitters. "Het functioneren van de gemeenteraad van Midden-Delfland lijkt op het eerste gezicht geen aanleiding tot een kritische evaluatie", stelt Andersson in zijn rapport. "Wie echter een spade dieper graaft, stoot op harde tegenstellingen en een diep geworteld wantrouwen tussen een aantal hoofdrolspelers en raadsfracties." Deze slechte verhoudingen komen tijdens de vergaderingen niet tot uiting, maar wel in het functioneren binnen het presidium of in dit geval de vertrouwenscommissie.
Gebrek aan regie
"De gesprekken over het functioneren van de burgemeester met oog op de herbenoeming werden gekenmerkt dor onderlinge politieke tegenstellingen en zijn niet professioneel vanuit een collectieve werkgeversverantwoordelijkheid gevoerd." Daarnaast maakte de vertrouwenscommissie naar aanleiding van het positieve advies over de herbenoeming geen brief met duidelijke conclusies en aanbevelingen, zoals wel afgesproken. "Dat getuigt van een gebrek aan regie en onzorgvuldig handelen." Bovendien waren sommige fractievoorzitters niet op de hoogte van wat hun partijgenoten gingen stemmen.
Andersson concludeert dat 'voor het opschonen van de verhoudingen' een nieuwe vertrouwenscommissie moet worden samengesteld. Ook moeten de fractievoorzitters lering trekken uit de gang van zaken.
Gezamenlijke verklaring
In een gezamenlijke verklaring laten de vijf partijen weten dat zij de intentie hebben om te komen tot een herstel van de onderlinge verhoudingen en dat daar diverse maatregelen voor worden genomen. Zo worden nieuwe afspraken gemaakt voor het presidium (overleg burgemeester met fractievoorzitters) gericht op wederzijds vertrouwen en respect en wordt de vertrouwenscommissie opnieuw samengesteld. Burgemeester Rodenburg gaat zich meer richten op zijn wettelijke taken en bevoegdheden en is niet meer politiek verantwoordelijk voor de portefeuille milieu en duurzaamheid. Dit alles wordt door deskundige hulp begeleid. Over 6, 12 en 18 maanden wordt geƫvalueerd en gekeken of er sprake is van voldoende herstel van de verhoudingen.