Archief
District 8

Omwonenden explosie Wateringen: 'Week geleden ook al auto in de fik'

"Ik hoorde een kind in het huis keihard krijsen", vertelt een bewoner van de Prins Clausstraat in Wateringen. Omwonenden zijn de schrik nog nauwelijks te boven. "Ik zat stijf in mijn bed en sta nog te trillen."

Een woning aan de Prins Clausstraat werd afgelopen nacht ernstig beschadigd door een explosie. Rond 02.45 uur hoorden bewoners een oorverdovende knal. "Ik keek uit mijn raam en zag bij een woning aan de overkant wat flikkeren, het leek in eerste in instantie op kerstverlichting", vertelt een man die aan de overkant van de desbetreffende woning woont. "Omdat ik niet zomaar 112 wilde bellen, ben ik eerst buiten polshoogte gaan nemen. Eenmaal dichterbij het huis zag ik dat er echt brand was tot ver boven het dak en ik rook een benzinelucht."

De brand woedde aan de voordeur van de woning en zorgde voor veel schade aan de voorgevel. Ook is er een aantal ramen gesprongen. Bewoners hebben rook ingeademd, één van hen werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft de woning afgezet en doet onderzoek naar de explosie. Getuigen wordt gevraagd zich te melden en/of camerabeelden te delen. Informatie kan gemeld worden op 0900-8844 of via Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Artikel gaat verder onder de video.

'Er werd flink gebekvecht'

Volgens de buurtbewoners waren de politie en brandweer snel ter plaatse. "In precies acht minuten'", aldus een buurman. "Maar toen de brandweer arriveerde, was het vuur al uit." Het gezin zou naar de tuin zijn gevlucht, aldus buurtbewoners, maar de politie kan dit verhaal niet bevestigen. Volgens omwonenden woont in het huis een gezin met kleine kinderen. "De jongste is volgens mij nog geen half jaar oud. De vader is gehandicapt en zit in een rolstoel."

Wat de reden van de explosie kan zijn, is voor omwonenden gissen. "De eigenaar handelt in exclusieve auto's", weet een aantal te vertellen. "Vorige week stond er ook lang een grijze Ferrari bij hen voor de deur en wat louche figuren. Er werd flink gebekvecht. Maar of het er mee te maken heeft, geen idee."

Opvallend vindt de buurt dat precies een week geleden ook een auto in de straat in brand is gestoken. "Precies dezelfde auto als die van de eigenaar van de woning. Het lijkt wel of het toen is misgegaan, een vergissing, die nu is goed gemaakt." De politie zegt te onderzoeken of er verband is tussen deze brand en de explosie.

De bewoner laat vrijdagmiddag aan de WOS weten, dat er geen sprake is geweest van bekvechten en dat er ook geen grijze Ferrari voor de deur heeft gestaan. Verder zou de vorige week in brand gevlogen auto niet van hetzelfde merk zijn als zijn eigen auto.

Sluiting

De fractie van het CDA heeft inmiddels vragen gesteld aan burgemeester Arends. De christen-democraten willen dat hij via een noodbevel de woning tijdelijk sluit. Het nieuwe raadslid Mitchell Verbraeken: "Vergelijkbare incidenten zoals in Den Haag en Rotterdam hebben uitgewezen dat er een groot risico op herhaling bestaat, zolang geen adequate maatregelen worden getroffen. Dat brengt een groot risico met zich mee voor omwonenden." Een tijdelijke sluiting kan de rust in de buurt volgens hem doen terugkeren.