Archief
WarmtelinQ Nederland

WarmtelinQ Nederland

Komst WarmtelinQ naar Westland stap dichterbij

De aansluiting van de nieuwe warmtetransportleiding WarmtelinQ op het warmtenetwerk in onze regio, is een stap dichterbij.

Een aantal partijen, waaronder de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland, heeft vandaag hun handtekening gezet onder een convenant. Daarin staat dat de mogelijkheden van de aansluiting in eerste instantie verder worden onderzocht.

WarmtelinQ wordt een leiding voor het transport van CO2-vrije warmte van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Water dat in de haven van Rotterdam wordt verwarmd, zal door de buis met een diameter van zeventig centimeter naar Den Haag stromen. Een tweede buis van gelijke omvang is er om het afgekoelde water terug te laten vloeien. In Den Haag kan deze grote buis worden aangesloten op kleine warmtenetten.

Het idee is om de WarmtelinQ ook te koppelen aan de warmtenetwerken die er al zijn in Westland en Oostland, waar duurzame warmte afkomstig is van geothermieprojecten. De beschikbare aardwarmtebronnen zijn echter onvoldoende om daarmee de volledige warmtevraag van de glastuinbouw te dekken. Daarvoor is aanvullend CO2-vrije warmtelevering vanuit de Rotterdamse haven nodig. Ook voor de woningen en andere bedrijven in Westland en Oostland wordt het daarmee op termijn mogelijk om te verduurzamen.
Er ontstaat straks een open systeem waarin bedrijven warmte kunnen inbrengen en afnemen. Westlandse wethouder Pieter Varekamp, een van de ondertekenaars, onderstreepte het belang hiervan: "We boeren in Westland erg goed met geothermie. Dat begint eerst lokaal en nu ontstaan er netwerken, waarbij bronnen aan elkaar worden geknoopt. Ik ben blij dat we kunnen aansluiten op WarmtelinQ. Dat brengt ons verduurzaming van de glastuinbouwsector, met een uitkijk op verduurzaming van de woningbouw."

Naar verwachting kan WarmtelinQ in eerste instantie warmte leveren voor 120.000 woningen en andere gebouwen in de provincie Zuid-Holland, maar bij aansluiting op andere netwerken kan dat groeien naar 500.000 huishoudens en andere gebouwen.

Het is de bedoeling dat de warmtetransportleiding er in 2025 ligt.