Archief
Google Streetview

Zeventien Hoekse tuinderswoningen worden toch 'burgerwoning'

De gemeente Rotterdam mag zeventien voormalige tuinderswoningen in het Hoekse buitengebied toch omzetten naar 'burgerwoningen'.

Dat blijkt uit een uitspraak van de hoogste bestuursrechter Raad van State. Die vernietigt daarmee het zogenoemde herstelbesluit van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om woningen aan de Nieuwlandse Polderweg, Kapitelland, Bagijneland, Dwarshaak, Haakpad en Kulkweg.

De gemeente wil al jaren de tuinderswoningen in het buitengebied van Hoek van Holland omzetten naar burgerwoningen. Deze woningen zijn in de praktijk namelijk al jaren zo gebruikt, liet het vorige Rotterdamse college weten. Bovendien heeft de voormalige deelgemeente Hoek van Holland door de jaren heen aan de bewoners de toezegging gedaan dat zij in hun voormalige bedrijfswoningen mogen blijven wonen. Een oplossing voor de strijdige situatie zou in nieuwe ruimtelijke plannen komen. In het bestemmingsplan Hoek van Holland-Buitengebied is daarom in 2018 geregeld dat 28 oude bedrijfswoningen worden omgezet naar burgerwoning.

Het plan werd herroepen door de provincie Zuid-Holland. Die vindt dat met omzetting van 24 van de 28 woningen een toekomstige herstructurering van het glastuinbouwgebied wordt bemoeilijkt.

Raad van State

De gemeente Rotterdam was het daar niet mee eens en ging in beroep. De zaak belandde bij de Raad van State, die vorig jaar een eerste uitspraak deed. De provincie kreeg voor een aantal woningen gelijk, maar moest voor de overige woningen beter motiveren waarom deze met de status burgerwoning de bruikbaarheid van het glastuinbouwgebied in de weg zouden staan.

Vandaag oordeelde de hoogste bestuursrechter over de nieuwe motivering. De Raad van State is het met de provincie eens dat het omzetten naar burgerwoningen zorgt voor aantasting van de omvang en bruikbaarheid het glastuinbouwgebied, maar vindt dat niet goed is onderbouwd waarom deze aantasting 'onevenredig' is.

Er zijn op dit moment namelijk geen concrete plannen voor een herstructurering van het Hoekse tuinbouwgebied en er is ook niet duidelijk hoe die er eventueel zou moeten uitzien. In de afgelopen jaren zijn er wel al diverse glastuinbouwbedrijven daar samengevoegd en het is daardoor volgens de Raad van State niet te verwachten dat dit op korte termijn opnieuw gaat gebeuren. De provincie gaat wat dat betreft uit van een theoretische situatie, waarvan niet duidelijk is hoe die aansluit bij de werkelijkheid.

Nieuw beroep mogelijk

De Raad van State draagt de gemeente Rotterdam op zo snel mogelijk een besluit te publiceren, met daarin de aankondiging van de omzetting van de zeventien voormalige bedrijfswoningen naar burgerwoningen. Belanghebbenden kunnen hier nog tegen in beroep. Daarmee is de zaak nog niet helemaal afgedaan.