Archief
Archief WOS

Archief WOS

Huidige coronabeperkingen blijven zeker tot 9 februari

De huidige lockdown als gevolg van het coronavirus is verlengd tot 9 februari, omdat er volgens premier Rutte geen andere keuze is.

Het aantal besmettingen daalt, maar nog niet snel genoeg. Daarbij speelt sinds kort de vrees voor de Britse variant van het virus, die aanzienlijk besmettelijker lijkt en vooral ook door relatief jonge mensen wordt verspreid.

Dat heeft direct consequenties voor dat deel van de middelbare scholen dat nu, ondanks de lockdown, toch naar school mag gaan: examenklassen, kwetsbare leerlingen en leerlingen die praktijkonderwijs volgen. Genoemde leerlingen moeten nu weer anderhalve meter afstand gaan houden tot elkaar. Zij moeten dat nu alleen doen ten opzichte van de leraren.
Het idee dat scholieren een beperkte rol spelen in de overdracht van corona, is volgens deskundigen "een vergissing" gebleken.

Basisscholen
Verder hoopt het kabinet dat, bij een gunstige ontwikkeling van de cijfers, de basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer open kunnen. Maar dit is zeker nog geen toezegging en heeft ook vooral te maken met de ontvankelijkheid van kinderen voor de Britse variant.

De houding van de bevolking ten aanzien het testen op de aanwezigheid van het coronavirus is verre van optimaal. Slechts de helft van de mensen met klachten laat een test doen. Verder geldt dat een kwart na een positieve test toch de deur uitgaat, bijvoorbeeld naar de supermarkt.

Er wordt binnen een week opnieuw een advies verwacht over een eventuele avondklok. Heel belangrijk in dit verband is de verspreiding van de Britse variant van het virus. Deze is volgens minister De Jonge circa 30 procent besmettelijker dan de standaard Covid-19. Ook is niet duidelijk of kinderen er meer kwetsbaar voor zijn dan voor de 'gewone' corona. Momenteel bestaat 2 tot 5 procent van de besmettingen uit de Britse variant. In Engeland vormt die nu al het merendeel van de besmettingen.