Archief
WOS

Westlandse politie in actie tegen cybercrime

Het politiebureau van Westland komt woensdagavond met een twee uur durende chat over cybercrime.

Hoe kun je je Snapchat beter beveiligen? Hoe herken je WhatsApp fraude? Al dat soort zaken komen aan bod. En het gaat over geldezels, een fenomeen waar ook jongeren in onze regio gevoelig voor zijn.

"Wat wij veel zien is dat jongeren gebruikt worden als geldezels", vertelt Marije Kuiper van de politie eenheid Den Haag. "Jongeren worden vaak op social media benaderd door criminelen, met de vraag of zij makkelijk wat geld willen verdienen. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is hun bankpas en hun pincode afstaan." Vervolgens gaan de criminelen naar een geldautomaat. "Ze storten crimineel geld op jouw rekening en dat halen ze er dan snel weer af", legt Kuiper uit. "Jij bent dan gebruikt als geldezel en je hebt je schuldig gemaakt aan het witwassen van crimineel geld."

Gevolgen
De slachtoffers van de geldezel-truc blijven vaak achter met een lege bankrekening en lopen bovendien het risico op een strafblad. "Dat kan gevolgen hebben op het vinden van een baan. Daarnaast kan de bank je op een zwarte lijst plaatsen en kun je wel acht jaar daar de gevolgen van ondervinden."

De agente waarschuwt dan ook voor deze vorm van criminaliteit. "Geef nooit zomaar je bankpas en/of pincode. Als je je pinpas kwijt bent, blokkeer die dan gelijk, zodat jouw rekening nooit in handen kan komen van criminelen en jouw naam dus nooit verbonden wordt aan het witwassen van illegaal geld."

De speciale chat over cybercrime is woensdag 25 november van 19.00 tot 21.00 uur te volgen op www.vraaghetdepolitie.nl/chat.

Categorieen:
Nieuws 112 Westland