Drukte bij bibliotheek op laatste dag voor tijdelijke sluiting
In de rij staan voor de bibliotheek: in Naaldwijk moest het vanmiddag als je nog een paar boeken wilde scoren voor de tijdelijke 'coronasluiting'.
De bieb gaat om 14.00 uur open, maar al een kwartier eerder vormt zich een rij van een tiental mensen. De medewerkers van de boekenuitleen doen de deur dan maar wat eerder open. De rij verdwijnt niet, tot zeker half vier moet iedereen wachten op zijn beurt om binnen te komen. Mensen brengen boeken terug, maar willen er ook weer meenemen. "ik heb wat thrillers voor mezelf", zegt een vrouw, "en een paar Sinterklaas-boeken om voor te lezen aan onze kleinkinderen op Sint-Maarten, via Skype. Zo helpen we ze een Nederlandse woordenschat op te bouwen."
Dat klinkt bibliotheek-directeur Renske van Kooij als muziek in de oren. "Van de kinderen van 15 is 25 procent functioneel analfabeet. Al die kinderen kunnen dus niet functioneren in de samenleving of werk vinden. Het is daarom belangrijk dat kinderen lezen, dat ouders voorlezen, en dat er in een gezin een leescultuur ontstaat." Ze constateert dat de verplichte sluiting tot meer bezoek aan de bieb leidt: "De afgelopen dagen is het heel druk geweest. Gisteren hebben we drie keer zo veel boeken als normaal uitgeleend."
Te laat
Vinden wat je zoekt, valt niet mee als zoveel mensen boeken komen lenen. "Ik zoek Carlos Ruiz Safon, maar die is er niet, en twee van Margaret Atwood, maar die zijn er ook niet", zegt een vrouw die pas twee boeken van haar lijstje in haar mandje heeft weten te leggen. Een oudere vrouw verbaast zich over de drukte: "Ik wist helemaal niet dat ze dicht moeten. Nee joh, ik kijk niet meer naar die Rutte en die andere, je wordt er toch niet goed van." Ze heeft nog niks gevonden wat ze lezen wil, maar dat komt wel goed.
Wethouder Piet Vreugdenhil komt ook langs: "Jammer dat de aanleiding weer corona is, maar wel goed dat er een rij staat, dat zoveel mensen willen lezen." Vreugdenhil is ook wethouder volksgezondheid in Westland, en dat het aantal besmettingen in de gemeente niet zo hoog is als elders, bijvoorbeeld Rotterdam, is voor hem geen reden om blij te zijn met hoe het gaat: "Daar moet je heel voorzichtig mee zijn. We zouden kunnen zeggen dat Westland het wel aardig doet, maar de cijfers bij elkaar, ook als je kijkt naar de ziekenhuisopnames in de regio, daar hebben wij natuurlijk ook last van, en dan kom je misschien niet in Schiedam of Delft in een ziekenhuis, maar veel verder weg."