Archief
WOS

WOS

Iets meer regiogenoten in donorregister

Ruim 5.000 mensen uit Westland, Maassluis en Midden-Delfland hebben in het afgelopen jaar een keuze gemaakt of ze wel of geen orgaandonor willen zijn.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral in Maassluis stonden op 2 januari 2020 relatief gezien een stuk meer mensen geregistreerd dan een jaar eerder; daar was een stijging van 11 procent.

Hoewel meer mensen een keuze hebben gemaakt, betekent dat niet dat zij allemaal hun organen willen doneren. Het aantal mensen dat zijn of haar organen na overlijden níet wil doneren is in alle drie de gemeenten iets gestegen.

In Maassluis hebben de procentueel meeste mensen bezwaar tegen orgaandonatie: van de mensen die zich hebben geregistreerd, heeft bijna 41 procent negatief geantwoord. In Midden-Delfland staan relatief de meeste donoren geregistreerd, driekwart van alle mensen geeft toestemming, al dan niet met donatiebeperking.

Op 1 juli gaat de nieuwe donorwet van kracht. Deze wet regelt dat iedereen vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister wordt opgenomen met de vermelding 'geen bezwaar tegen orgaandonatie', wanneer zij niet actief een keuze vastleggen.

Dat gebeurt overigens niet van de ene op de andere dag. Wie na 1 september geen keuze heeft gemaakt, krijgt een brief met het verzoek dat alsnog te doen. Wie na zes weken niet heeft gereageerd, krijgt een tweede brief en wie dan niets van zich laat horen, wordt dan geregistreerd als ‘geen bezwaar’.