Archief
SignBliblio

SignBliblio

Ondermijning: Westland treedt 29 keer op in 2019

Afgelopen jaar zijn in Westland acht woningen waarin hennep werd geteeld, gesloten en ook twee drugslaboratoria.

Twee zogeheten outlaw motorcycle gangs, motorclubs waarvan leden een strafblad hebben, zijn uit het Westland verwijderd. Dankzij de aandacht van de politie zijn twee gokhallen van het ene op het andere moment verdwenen. En vijf keer is bij de landelijke inspectie melding gemaakt van uitbuiting van arbeidsmigranten.

Het is maar een greep uit het prestatieoverzicht aanpak ondermijning 2019 van de gemeente Westland. In totaal is 29 keer actie ondernomen in de strijd tegen de 'criminele onderwereld'. Daaronder ook een geval van witwassen, twee gevallen van illegale huisvesting en een geval van belastingfraude.

Extra instrumentarium
In het Westlands Veiligheidsbeleid 2019-2022 is het thema ondermijning vastgesteld als prioriteit. Vooral de aanpak van drugscriminaliteit en arbeidsuitbuiting staan centraal. In 2019 stond met name de versterking en doorontwikkeling van de gemeentelijke organisatie op de agenda, zo meldt het college in de voortgangsrapportage.
De burgemeester heeft extra instrumentarium gekregen om de zogeheten ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Zo kan hij eigenhandig optreden als er in of bij woningen of lokalen soft- en/of harddrugs aanwezig zijn en/of worden verkocht dan wel worden geproduceerd. Ook kan hij ingrijpen bij heling, handel in (vuur)wapens, illegale gokactiviteiten, arbeidsuitbuiting en mensenhandel.

Sinds begin dit jaar moet elke nieuwe horecaondernemer in Westland een exploitatievergunning aanvragen. Ook als de bedrijfsvoering van al gevestigde horecaondernemers verandert, moet dat gebeuren. De burgemeester kan daardoor een toets uivoeren op grond van de Wet Bibob, waarmee de integriteit van de aanvrager wordt beoordeeld.

Arbeidsuitbuiting
Om meer zicht en inzicht te krijgen in het fenomeen arbeidsuitbuiting is eind 2019 een onderzoek begonnen naar de woon-, leef-, en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Westland. Dat moet aansluiten op een onderzoek uit 2017, waaruit bleek dat de aanwezigheid van arbeidsuitbuiting in Westland nog een blinde vlek is. Het nieuwe onderzoek zou voor deze zomer klaar zijn, maar heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen. Burgemeester Arends is overigens op regionaal niveau (Haaglanden en Hollands-Midden) benoemd tot portefeuillehouder mensenhandel, waar arbeidsuitbuiting onderdeel van uit maakt.

In 2019 was er in de gemeente Westland voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit een incidenteel budget van 520.000 euro beschikbaar. Daarvan is vorig jaar iets meer dan de helft opgemaakt. Het rapport sluit af met de vaststelling dat het weerbaar maken van de gemeentelijke organisatie tegen ondermijning is gestart, maar dat er nog veel werk is te verrichten. "Dit geldt eveneens voor de maatschappelijke weerbaarheid, waarin bijna nog geen stappen zijn ondernomen. In verband met de coronacrisis heeft dit ook in 2020 vertraging opgelopen"

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland