Volksraadpleging over 'De Druivenkrentster'
Wat is de mooiste plek in Westland voor het beeld ‘De Druivenkrentster’?
Die vraag wil cultuurwethouder Piet Vreugdenhil binnenkort voorleggen aan de inwoners van Westland, met die van 's-Gravenzande voorop. De vraag betreft overigens niet alleen De Druivenkrentster maar ook het beeld 'Paard en ruiter'.
Sinds de verkoop van het voormalige stadhuis van 's-Gravenzande verschijnen de in 2018 weggehaalde beelden af en toe in de publiciteit. Zo werden in januari 2019 door de fracties van GBW en Westland Verstandig vragen over de toekomst van deze en andere kunstwerken gesteld. Met betrekking tot de twee beelden reageerde Vreugdenhil destijds dat zij "keurig zijn opgeslagen op de gemeentewerf in De Lier". Hij voegde er nog aan toe: "Dat is in goede handen".
Dit bleek later een zeer ongelukkige toevoeging te zijn geweest, want ontluisterend was de foto die begin november naar buiten werd gebracht door Westland Verstandig. Het beeld 'De Druivenkrentster' lag in een open rommelhoek op de gemeentewerf van De Lier.
Die constatering was aanleiding voor de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul om een week later schriftelijk kenbaar te maken, dat het beeld daar buitengewoon welkom is. Bij de gemeente is die brief een poos blijven liggen, waarna de secretaris van het Sonnehoeck-bestuur een paar keer vergeefs heeft gebeld met het gemeentekantoor.
Op 14 februari meldde Vreugdenhil (in verband met een handtekeningenactie omtrent vooral het beeld van Gravin Machteld) dat de beelden 'De Druivenkrentster' en 'Ruiter te paard' binnenkort zouden terugkeren naar 's-Gravenzande. Dat viel slecht bij druivenkwekers in Kwintsheul, vooral ook omdat er later in een brief geen weloverwogen onderbouwing van die keus zou zijn gegeven.
'Publiciteit zoeken'
Reden voor de fractie van Westland Verstandig om de wens van de Sonnehoeck te agenderen voor de maandagavond gehouden commissievergadering van de gemeenteraad. Vreugdenhil reageerde dat hij binnenkort de publiciteit gaat zoeken om de mensen uit 's-Gravenzande en ook uit heel Westland te vragen of ze een mooie plek voor beide beelden weten. Min of meer vanzelfsprekend zou een locatie in 's-Gravenzande een streepje vóór hebben, omdat de beelden daar immers vandaan zijn gekomen.
Het bestuur van Sonnehoeck stelt daar tegenover: "Wij bieden een mooie plaats aan het kunstwerk en bij ons leeft de overtuiging dat 'De Druivenkrentster' zich thuis zal voelen tussen de historische muren en kassen."