Koninklijke onderscheiding voor 17 Westlanders
Burgemeester Bouke Arends heeft vrijdag aan zeventien Westlanders gemeld dat zij in het kader van de jaarlijkse lintjesregen koninklijk worden onderscheiden. Eén van hen wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de rest krijgt de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Vanwege de coronamaatregelen belde Arends met alle gedecoreerden. Zij krijgen later dit jaar hun versierselen opgespeld.
Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd:
Artze Prins uit Naaldwijk, omdat hij als sectormanager Acuut & Snijdend, Plastische Chirurgie, Orthopedie bij het HagaZiekenhuis in Den Haag een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het verbeteren van de acute gezondheidszorg. Hij heeft bijgedragen aan het opzetten van de opleiding Spoedeisende Hulp Arts en een Spoedplein. Bovendien heeft hij een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe afdeling Acute Opname en Diagnostiek. Daarnaast maakt hij al jaren deel uit van het bestuur van Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen, tegenwoordig als voorzitter.
Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd:
Nico van den Berg uit Monster, voor zijn vrijwillige inzet binnen voetbalclubs Verburch en RKSVM, maar ook op woonzorgpark Het Westerhonk in Monster. Daarnaast begeleidde hij slachtoffers van diverse delicten bij Slachtofferhulp Haaglanden, is hij secretaris VVE De Tapuit en gastheer bij de hospice van het woonzorgcentrum WZH De Waterhof in Den Haag,
Wil Broekhuizen uit Wateringen zet zich sinds 1989 in voor sportclub Quintus in Kwintsheul, onder meer bij de kaartverkoop en het kasbeheer. Ook richtte ze Jeu de Boulesvereniging Quintus op en was ze hier voorzitter van. Sinds 2006 is zij vrijwilliger bij het kerkkoor van de St. Andreasparochie in Kwintsheul.
Rien van Dam uit De Lier verricht sinds 1963 vrijwillige activiteiten in de sport, bij de kerk en in maatschappelijke organisaties. Zo was hij actief voor korfbalvereniging Dijkvogels in Maasdijk en is hij nu vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente in De Lier. Ook heeft hij zich ingezet voor promotie van de glastuinbouw. Van Dam was tevens initiator achter een boot namens de kern De Lier tijdens het Varend Corso.
Jan Gardien uit De Lier is sinds 1997 betrokken bij de Gereformeerde Kerk in De Lier en was 25 jaar lang actief bij korfbalvereniging Valto in zijn woonplaats. Sinds 1972 is Gardien vrijwilliger bij Harmonievereniging Excelsior De Lier, waar hij eerder ook een bestuursfunctie vervulde.
Jaap Helleman uit Wateringen is vooral bekend vanwege zijn vrijwilligerswerk bij omnivereniging Velo, waar hij onder meer jarenlang de kleedkamers schoonmaakte. Daarnaast organiseert sinds 1997 geheel op persoonlijke titel een kaartmiddag voor de senioren van Wateringen in Kwintsheul.
Elma van der Hoeven-Van Spronsen uit 's-Gravenzande was tussen 1995 en 2007 vrijwilliger en secretaris bij atletiekvereniging Olympus'70 in Naaldwijk. Ook was ze enkele jaren penningmeester van de Reumapatiëntenvereniging Den Haag e.o.. Sinds 2015 is Van der Hoeven-van Spronsen lid van de Cliëntenraad van de Sophia Revalidatie Den Haag.
Joke de Jong-Grootscholten uit Maasdijk is al dertig jaar actief voor de Jacobusparochie in Maasdijk. Sinds 2010 is ze voorzitter van de bridgeclub in haar woonplaats.
Wil van der Meer-Groenewegen uit Naaldwijk vervult sinds 2002 diverse functies bij De Zonnebloem, afdeling Naaldwijk. Is ook actief bij de Adrianusparochie als vrijwilliger voor de jaarlijkse kerkveiling en Fancy Fair. Naast dezeintensieve periode van vrijwilligerswerk gedurende tientallen jaren, is zij actief geweest als bestuurslid
van Jongerencontact en was zij mantelzorger.
Carolien van Meteren-Eekhout uit Kwintsheul is sinds 2000 als hoofdbrandwacht, chauffeur en pompbediende actief binnen de vrijwillige brandweer in Wateringen. Ook geeft zij voorlichting over brandveiligheid en -preventie in de wijk en bij evenementen. Van Meteren-Eekhout is tevens voorzitter van de winkeliersvereniging in Kwintsheul, de buurtpreventie in haar woonplaats en korfbalclub Olympiek in Den Haag. Ook is zij actief binnen handbalclub Quintus.
Ron Nieuwenhuizen uit Wateringen was tussen 1986 en 2019 afwisselend bestuurslid en (vice-)voorzitter van de Carnavalsvereniging De Jolige Druif in Wateringen. Hij zette zich tevens in voor het Genootschap Oud-Westland, als fotograaf en vormgever van vier boeken. In 2004 was Nieuwenhuizen een van de initiatiefnemers voor een Rotaryclub in Wateringen. Sindsdien heeft hij gedurende ruim 14 jaar een bestuursfunctie vervuld, waaronder voorzitter.
John Rijsdijk uit Naaldwijk was jarenlang vrijwilliger en bestuurslid bij de Theatergroep het Wilde Westen en diens voorgangers. Hij was regisseur voor Westlandse toneelverenigingen en heeft hij zich ingezet voor de fusie tot Het Wilde Westen en voor de realisatie van de nieuwe theaterloods. Sinds 2017 is Rijsdijk beheerder van de theaterloods
Henk Stremmelaar uit Monster vervulde bestuurlijke functies bij voetbalvereniging Sportclub Monster en diens voorgangers. Sinds 1993 zet hij zich in voor het cultureel leven in Westland als vrijwillig regisseur voor diverse amateurtoneelverenigingen.
Jacqueline Thoen-van der Sman uit Maasdijk voert al jarenlang de boekhouding voor Stichting Jeugd- en Parochiehuis De Binnenhof en is als vrijwilliger actief bij Het Westerhonk.
Ben Wassink uit Naaldwijk woont in Westland, maar zet zich al sinds 1983 in voor organisaties in de gemeente Albrandswaard. Onder meer bij Drumband- en Majorettekorps Cnots Boem en de Hervormde Gemeente Poortugaal. Ook was hij comitélid van de 4 mei-herdenking in de gemeente Albrandswaard.
Lonny Zuiderwijk-Bruinen uit Poeldijk is vrijwilliger en was bestuurslid bij carnavalsvereniging De Blauwkonters in Poeldijk. Ook is ze actief binnen de Heilige Bartholomeusparochie in Poeldijk, Platform Gehandicapten Westland, het Katholiek Vrouwengilde Poeldijk en de Avondvierdaagse in haar woonplaats.
Martin Zwaard uit De Lier is sinds 1965 actief als vrijwilliger bij de R.K. Parochie H.H. Martelaren van Gorcum en sinds 2003 het Aandachtscentrum in Den Haag. Ook was hij in 2009 een van de initiatiefnemers voor de Stichting Tuko Pamoja voor Kenia.
Druk met het bellen van 17 inwoners van @GemWestland om te vertellen dat aan hen een Koninklijke Onderscheiding is toegekend. Anders dan gebruikelijk maar toch wel heel leuk ook. Iedereen van harte gefeliciteerd #Lintjesregen pic.twitter.com/n6u3O6isuy
— Bouke Arends (@BoukeArends) April 24, 2020